Enköpings vapen i allsvenskan - rutinen

FOTBOLL

ENKÖPING

Inte direkt allsvenska förhållanden, en moddig grusplan och här och där en isfläck, när nya allsvenskarna Enköping i förra veckan avverkade första träningspasset utomhus med boll.

Men lyssna till målhistoriens ljuva nätmusik:

1-0 Johan Wallinder på nick, passning Jonny Rödlund.

2-0 Peter Berggren.

Lägg så till den mållöse Andreas Hermansson och den för dagen styrketränande Jensa Gustafson och du har direkt hittat Enköpings styrka: rutinen.

Foto: Andreas Hermansson har påbörjat vinterträningen i Enköping. Han tillhör det rutinerade gardet som blir lagets tyngsta tillgång i allsvenskan.

Inte är det ofta en klubb som aldrig spelat så högt upp kommer till allsvensk premiär med rutin i sådan mängd.

Hemma från träningen räknar jag samman vad den här kvintetten presterat i form av matcher och av mål spridda på tio allsvenska klubbar, och nog blir man imponerad av siffran: 647 matcher och 109 mål.

Inte kan ett lag med sån rutin vara så chanslöst som de flesta verkar tro. Enköping klarar sig.

Fördelningsrutinen ser ut så här:

Peter Berggren, 77 matcher - 6 mål i Hammarby IF;

Jonny Rödlund, 107 - 14 i IFK Norrköping, 14 - 4 i BK Häcken, 16 - 1 i Degerfors IF och 8 - 0 i Västerås SK;

Jens Gustafson, 119 - 3 i Hammarby IF;

Andreas Hermansson, 65 - 19 i Trelleborgs FF, 45 - 10 i IFK Göteborg och 63 - 28 i Hammarby IF;

Johan Wallinder, 102 - 20 i Örebro SK, 10 - 0 i Helsingborgs IF och 21 - 3 i Djurgårdens IF.

Utmärkt jobb med nyförvärv

De tre mittfältarna fanns med redan i fjol och det var mycket den trion som skapade det lugn som gjorde att ESK i ett avgörande skede av säsongen spelade hela elva matcher i rad utan att förlora.

Peter Lenell, Enköpings lågmälde tränare, ler när jag påpekar rutinen:

- Jo, vi har också räknat ut att just detta kan bli en avgörande faktor.

Överhuvudtaget är denne 43-åring, som i början på 90-talet gick nästan direkt från sin roll som tuff, teknisk mittback till jobbet som assisterande tränare i ESK, mycket nöjd med de nyförvärv han fått:

- Att få till dessa nyförvärv med våra resurser är riktigt bra. Klubben har gjort ett utmärkt jobb.

På ett år har svårt skuldsatta Enköpings SK minskat sin skuld med drygt fem miljoner kronor, från åtta till 2,5 miljoner, och nån av de sista januaridagarna kunde ordförande Bengt Carlsson glatt rapportera, att nu var hela skulden till Kronofogdemyndigheten och Skattemyndigheten betald.

Samtliga 950 000 kronor!

Vi är inte särskilt många som trotsat minusgraderna för att kolla in denna första träning. Sportbladets par Sandlin-Wennman, Enköpings-Postens motsvarande duo Kjell Sjöberg - Stig Norling plus ett optimistiskt far-son-par Magnus Carlsson med sonen Calle, 11 år, påpasslig avhämtad på Munksundsskolan intill Enavallen.

Dessutom förstås de båda trogna materialförvaltarna, Naim Lahdo och Lennart Andersson, som lunkar runt planen, och efteråt tvingas konstatera att en vit boll försvunnit i snömassorna.

Jag räknar till 15 spelare som drillas.

Peter Lenell tar själv hand om de 13 utespelarna med Peter Berggren springande i täten samtidigt som Jonny Rödlund tar kön, medan de båda målvakterna - fjolårets försteman Henrik Johansson och den från Sirius inlånade Jonas Hunde, eftersom inte MFF-lånet Driss El Asmar kommer förrän nästa dag - gnuggas av Per Apelgren, son till 50-talets Hammarby-back Thore Apelgren och Lenell-assistent redan i Vasalund på 90-talet.

Tränar sex pass i veckan

Tränat har man gjort sen 7 januari. Sex gemensamma pass i veckan, tre fotboll och tre fyspass. Dessutom ett-tre individuella fyspass.

- Det är ju ingen mening med att stockholmarna åker hit för ett individuellt fyspass som dom kan klara av lika bra hemma, säger Peter Lenell.

Inomhusfotboll har man spelat i en 70x40-hall tre dagar i veckan under januari.

- För att få upp tempot! Men golvet sliter, så vågar inte köra mer än tre pass i veckan, berättar Lenell.

I veckan gick man över i den andra träningsfasen, som kommer att hålla på tills La Manga-lägret, 8-15 mars.

Tills dess gäller: fysträning måndag och fredag, fotboll utomhus tisdag, onsdag och fredag, match lördag.

Det innebär för denna vecka, att man både onsdag och fredag byter Enavallens grus mot konstgräset på Graningevallen i Järfälla och på lördag klockan 13 möter man IFK Norrköping på Idrottsparkens konstgräs.

En match är redan avverkad, mot Västerås SK i lördags. 0-2 trots bra spel, men så blir det när Nichlas Norell missar fyra-fem jättelägen och två långskott går in bakåt.

Sex man saknades av olika anledningar: Peter Berggren med halsont, Marco da Silva med en lättare blödning i ena foten, ännu ej fulltränade Andreas Hermansson, de båda nyopererade Johan Johansson (foten) och Fredriik Ulmstedt (knät) samt Anders Ulmstedt som fortfarande tränar i kapp efter sin långtidsskada.

Av dessa spelar nog Berggren och Hermansson mot Norrköping, och då får laget mer av den rutin som krävs framöver.

Till sist: se upp med Benny Olsen, norsk veterinär på högerkanten!

Det är alltid intressant att efter en träning skåda vilka, som har mest bråttom in i omklädningsrummet och vem som, i sann Pär Zetterberg-anda, stannar kvar ensam och tränar skytte och nöter frisparkar.

Jodå, även ESK hade en sån man: Benny Olsen!

Sandlins nedräkning 53 dagar till allsvenska premiären. Alla fakta om Enköping längre ned på sidan.

ARTIKELN HANDLAR OM