Domen: Matchen ska spelas om

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Bevisningen otillräcklig för att döma Djurgården

På måndagen kom domen efter den avbrutna matchen mellan Malmö FF och Djurgården den 30 juli.

Matchen kommer, tillskillnad från tidigare fall, att spelas om då bevisningen inte ansetts tillräcklig för fällande dom.

Det var den 30 juli som Malmö FF ställdes mot Djurgården i allsvenskan. Matchen avbröts, vid ställningen 1-0 till MFF, sedan flera knallskott briserat och domaren Martin Hansson bedömde att spelarnas säkerhet inte längre kunde garanteras.

Nu kommer matchen att spelas om.

”Kastats från södra läktaren”

Disciplinnämnden skriver i sin dom att det är troligt att knallskotten kastats från den södra läktaren, där Djurgården hade sin klack och därmed ansvarade. Nämnden anser dock att bevisningen inte är tillräcklig för att slå fast att de kommit från just Djurgårdens sektion. Matchen ska därför spelas om.

”Härtill kommer att avsaknaden av bevismedel med tydliga identifieringsmöjligheter - då främst fungerande övervakningskameror avsedda att täcka det aktuella området eller direkta utpekanden av personer - innebär att bevisningen inte har sådan robusthet som kan bidra till att tillräckligt tydliggöra varifrån knallskotten kommit.”

För dåliga bevis

Nämnden fortsätter i sin dom:

”Med hänsyn till de höga beviskrav som Disciplinnämnden beslutat att tillämpa i denna typ av ärenden - händelser med långtgående resultatmässiga och ekonomiska konsekvenser för samtliga föreningar i berörd serie - ger inte utredningen sådant tillräckligt stöd att Djurgården kan anses ansvara för att matchen avbrutits. Det föreligger således rimligt tvivel av sådan styrka att Djurgården inte kan anses ansvarig för att matchen avbrutits.”

Matchen kommer nu att spelas om i sin helhet med publik närvarande.

”Skäl föreligger att den avbrutna matchen mellan Malmö FF och Djurgården ska spelas om i sin helhet med publik närvarande", skriver Disciplinnämnden.

Djurgården frias också helt från allt ansvar.

Malmö FF kommer att överklaga domen till både Riksidrottsnämnden (Rin) och till Svenska fotbollförbundets besvärsnämnd.

Tidigare i år har två matcher avbrutits, Syrianska-AIK och Malmö FF-Helsingborg. Vid de matcherna dömdes Syrianska och HIF som segrare samtidigt som motståndarna AIK och MFF fick 150 000 kronor vardera i böter.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.