Allsvenskan splittrad

FOTBOLL

Träter om nya reglerna

Foto: Tobias Grahns Mjällby och Tobias Hyséns IFK Göteborg är inte överens om 51-procents-regeln.

Debatten kring 51-procentsregeln delar allsvenskan mellan de mindre klubbarna som är för en ändring och de stora som säger nej.

Splittringen symboliseras alla mest av Bosse Johansson, 45, som säger ja som SEF-ordförande och nej som ordförande i Elfsborg.

– Jag tycker det är rimligt att 51-procentsspärren finns kvar på RF- nivå, säger han.

Sportbladets genomgång av samtliga allsvenska klubbars inställning i bolagiseringsdebatten visar både på en viss enighet och en splittring i frågan.

10 av 16 klubbar står bakom Svenska Fotbollförbundets (SvFF) remissvar till Riksidrottsförbundet (RF) att i framtiden låta respektive specialidrottsförbund bestämma om vilka regler som ska gälla kring ägandet av ett idrottsaktiebolag.

Men sedan är det slut på enigheten.

De största klubbarna som Malmö FF, Helsingborg, Djurgården, Elfsborg och IFK Göteborg vill behålla dagens krav på att den ideella föreningen måste ha röstmajoritet, minst 51 procent, i idrotts-AB:et.

Mjällby, Kalmar FF och Trelleborg tar klart ställning för en sänkning.

– När det gäller själva 51-procentsfrågan så är klubbarna väldigt splittrade, så är det. Den frågan är otroligt viktigt så den måste vändas och vridas på, säger Bosse Johansson, ordförande i Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) och i Elfsborg.

Sprickans ansikte

Är det någon som är delad i frågan så är det Johansson.

Genom sina två uppdrag representerar han två helt olika uppfattningar i frågan.

– Att jag och Elfsborg har en uppfattning och klubbarna via SEF en annan har jag inga problem med.

– Privat har jag haft samma uppfattning hela tiden. Så länge fotbollen inte har bestämt vad man vill göra tycker jag det är rimligt att 51- procentsspärren finns kvar på RF-nivå.

Johanssons personliga uppfattning baserar han på vad som är bäst för Elfsborg.

Vill bli som Rosenborg

– Elfsborg blir hellre ett svenskt Rosenborg, alltså får en hel region bakom oss och skapar intäkter den vägen. Det är bättre för oss att vara hundraprocentigt medlemsägda.

Är det inte svårt att stå bakom svaret till RF där du skrivit under på att 51-procentsregeln ska tas bort?

– Jag tolkar inte vårt svar så. Avsikten med remissvaret är inte att vi tagit ställning till att slopa 51-procentsregeln eller att vi tagit ställning till en annan nivå. Det vi vill är att rätten att besluta ska ligga hos Svenska Fotbollförbundet och inte hos RF, säger Bosse Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM