Bank: Mourinho måste bryta en sex år lång förbannelse

Foto: nya tårar? Så här ledsen blev Ronaldo efter uttåget mot Lyon i förra säsongens Champions League. Nu är pressen enorm på miljardbygget Real Madrid att undvika ett nytt åttondelsfiasko.
FOTBOLL

LYON. De vräkte in en miljard i truppen, de köpte loss fotbollsvärldens störste trollkarl.

Real Madrid har använt all magi de känner till.

I kväll får de veta om förbannelsen finns kvar.

Foto: José Mourinho.

En minnesbild först:

För tre år sedan satt jag och såg på ett av alla studioprogram i fransk tv. Canal Plus hade lyckats få ihop två av de män Frankrike talade allra mest om för tillfället: Den ene var den gamle sexsymbolen/skådespelaren Alain Delon, den andre var en 20-årig fotbollsspelare från Lyon.

– Monsieur Delon, sa programledarinnan, vad skulle du vilja ge för råd till Karim Benzema?

Alain Delon la huvudet på sned, tittade på den nervöse 20-åringen.

– Fortsätt bara att vara Karim Benzema.

Tre år senare är Karim Benzema tillbaka hemma i Lyon, och om han lärt sig något så är det att det inte riktigt räckt att fortsätta vara den han var.

Och Real Madrid har insett precis samma sak.

Extremt intresse

Jag landar på Saint-Exupéry-flygplatsen precis samtidigt som Real Madrids plan. Det står en liten klunga supportrar och

väntar på autografer (deras, inte min) men inne i stan är det fortfarande fotbollslugnt. Matchen är förstås utsåld, medieintresset är extremt, men Lyon är inte staden som kokar över i onödan.

Benzema är född och uppväxt här, alldeles runt hörnet från flygplatsen. Han var kung i Lyon, men inte mogen för Madrid. Han umgicks med sina influgna polare, kraschade en Lamborghini med rapparen Rohff, kom inte in i laget och ifrågasattes av sina tränare.

Han var en stor stjärna i en ny roll.

Vill man hårdra det kan man säga att hans nya lag hade precis samma problem.

Det är svårt att ens föreställa sig det, men när José Mourinho, Ricardo Carvalho och Zinedine Zidane sätter sig ner framför pressen på den vanliga dagen-före-match-konferensen så gör de det som representanter för en klubb som inte har ett dugg att visa upp.

Real Madrid har åkt ur Champions League i just den här omgången, åttondelsfinalen, sex säsonger i rad. Under samma period har Lyon gått till kvartsfinal två gånger, till semifinal en gång. I fjol åkte Lyon till Bernabeu och slog ut Madrid, med Kim Källström som dynamo.

– Den här klubben har Europa i sin kultur, säger Mourinho. Det kommer att bli svårt.

Det är rätt svar.

Men det är en sanning som helt enkelt inte duger.

När Florentino Pérez öppnade dörren för Mourinho, när han gav honom en årslön på 90 miljoner netto och gav honom nycklarna till kassavalvet för att köpa in Carvalho, Di Maria och ett tyskt VM-mittfält...ja, då var det inte för att komma tvåa i ligan och åka ut i åttondelsfinal igen.

Mourinhos radierande, charmerande arrogans har krockat med Real Madrids självbild, det pratas om hans problem med de unga spanska spelarna, han har redan brakat ihop med den mäktiga Madrid-pressen ett par gånger om – och han har förlorat med 5–0 på Camp Nou efter sin karriärs tyngsta taktiska magplask.

Han chockade Europa med Porto, han bakade ihop ett vi-mot-världen-gäng av Chelsea, han fick Inters spelare att offra sig själva på kollektivets altare.

Överallt har han lyckats slå underifrån. Sedan skrev José Mourinho på för en klubb som står på ett berg och tittar ut över världen.

Man kan inte vara underdog i Real Madrid. Det betyder inte att Mourinho inte tänker försöka.

Den senaste månaden har han byggt ett lag för Champions League, för cupspel, med ett hårt packat innermittfält som kan vinna boll åt ett blixtrande anfallsspel. I januari radade Madrid upp den här målskörden på fem matcher: ett, ett, ett, ett, noll.

Kan José Mourinho bara fortsätta att vara José Mourinho?

Tja, det borde ju gå vägen.

Två bra veckor, men...

Även om Lyon har haft två väldigt bra veckor (4–1 i derbyt mot Saint-Étienne, 4–0 mot Nancy), så är det svårt att se exakt hur de ska kunna skada Real Madrid.

Toulalan och Kim Källström är ett fysiskt och funktionellt innermittfält, målvakten Hugo Lloris är frisk igen, och Dejan Lovren börjar se ut som den mittback man hoppades att han skulle bli. Men Lisandro är både skadad och ur form, frågan är varifrån Gomis ska få sitt offensiva understöd.

Hur jag än vrider och vänder på det så kommer jag fram till att Lyons bästa chans är Yoann Gourcuffs magiska högerfot på fasta situationer.

Real Madrids bästa chans är blixtrande kontringar via Angel Di Maria och Cristiano Ronaldo, och att Emmanuel Adebayor har en bra dag längst fram.

Karim Benzema?

Jo, han säger att han är glad att vara här igen, och att José Mourinho förändrat hela hans mentalitet.

Men när Real Madrid gör upp med ett sju år gammalt åttondels-spöke talar det mesta för att han får se det från bänken.

ARTIKELN HANDLAR OM