Priserna på Premier League kan chockdyka

FOTBOLL

Blir billigare för tittarna

Foto: Ryan Giggs och Wayne Rooney.

En brittisk pub importerade en grekisk TV-dekoder och kunde på så sätt visa Premier League-matcherna betydligt billigare.

Nu kan det bli pilotfallet som ritar om rättighetskartan kring sport i Europa.

EU-domstolens högsta rådgivare slog i dag fast att det borde vara förbjudet att ta olika betalt för samma fotbollsmatch i olika länder, skriver AP.

Domstolen ska ta det definitiva beslutet de kommande månaderna men i dag kom alltså en rekommendation från det högsta utredande organet. De slår fast att det strider mot EU:s principer att sälja sporträttigheter land för land och genom kryptering hindra invånare att ta in signaler från en billiga leverantör i ett annat EU-land.

Smugglade in avkodare

Bakgrunden är en brittisk pub som köpte in Premier League-matcher från en grekisk leverantör tack vare en insmugglad grekisk avkodare. Puben anmäldes men är nu alltså på väg att få rätt i Europadomstolen.

Domen kan komma att revolutionera hela sporträttighetsmarknaden då svenska tittare, om domstolen följer rådet, kan köpa Premier League-abonnemang från andra länder till billigare priser.

Ligan protesterar

– Det kan bli en jordbävning för sporträttighetsmarknaden. Den rena ekonomiska smällen är väldigt svår att förutse, säger tyske rättsexperten Peter Duvinage till AP.

Premier League har redan gått ut och protesterat mot rådet.

– Vår syn är att det inte är kompatibelt med EU:s lagar och skulle skada det sändande bolagen och tittarna av fotboll från Premier League över hela EU, skriver ligan i ett uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM