Bank: Jag hoppas på Chippen - det är dags för honom att ta chansen nu

FOTBOLL

REYKJAVIK

I morgon möter Sverige ett lag som bara spelar när det är kul.

Jag hoppas att vi får roligt i stället.

Vad jag menar är att jag hoppas på Chippen.

Foto: Drömvolleyn 2004

Landslaget kom till Island och tränade lätt i ett lika lätt regn på Laugardalsvöllur (det är isländska för "Värends-vallen"). Världen var grå och kall, och Lars Lagerbäck förklarade sakernas tillstånd så här:

- Vi sa till killarna att vi skulle ha två riktiga tömningar den här samlingen.

Jag antar att han menar att han vill slippa en skitmatch i morgon.

Island har närmat sig fotbollsvärlden med sjumilakliv. De har skaffat bättre anläggningar, de har spelare i Premier League och Eeredivisie, och de har fortfarande Arnors pojk i laget. Det räcker långt, men aldrig till slutspel.

Inte nu, och inte på länge.

De kan springa tills de dör

Sådana lag, de som redan efter lottningen vet att de är borta från mästerskapen, är annorlunda att möta. De ser matcher som enskilda möjligheter att skrälla, synas, ställa till. Märker de att de har chansen, om de har 0-0 efter 45 minuter, så kan de springa tills de dör. Annars väntar de in nästa chans, nästa fest att förstöra.

Här hemma har Island mött hyfsat motstånd tio gånger på 2000-talet, och vunnit en gång (3-1 mot Tjeckien, 2001).

Sverige kommer att få det tufft, men de bör vinna.

De spelade ju ändå i VM " eller, det var förstås ett helt annat lag. I går saknades så många mittfältare att Lasse Richt fick rycka in och skjuta utanför när målvakterna ville ha skotträning.

Jag antar att Lagerbäck vill ha något slags lugn mitt i kaoset, och att han ändrar så lite som möjligt. Alltså blir Niclas Alexandersson kvar på högerkanten, medan Daniel Andersson gör Tobias Linderoths jobb centralt. Minns jag rätt har han inte gjort det i en riktigt tung tävlingsmatch sedan Turkiet borta 2001, och då var han bäst på plan i första halvlek.

Att Linderoth är borta är illa, men Daniel och Kim Källström löser mittfältet - det är värre för Island att vara utan Reading-Brynjar Gunnarsson.

Spanien-matchen värmer fortfarande hjärtat, men den säger inte mycket om det som ska hända här. I lördags använde Sverige sina nackdelar till att bli ett bättre lag, i morgon måste de använda sina fördelar.

Då blev det mål på allt

För två år sen var vi här, då blev det mål på allt. Varje gång var det genom kontringsspel mot ett naivt isländskt försvar. Med Elmander och Allbäck på topp kommer Sverige att göra mål på samma sätt nu. men den jag hoppas på är han som dunkade in en drömvolley senast.

Chippen.

Som motståndet, planen och det svenska laget ser ut är det dags för Christian Wilhelmsson att ta chansen. Han är fortfarande roligast på träningarna (han har alltid ett nytt trick, den här gången ett där han klackar bollen till sig själv bakom sitt eget stödjeben, i full fart), och han är en av dem som har en utveckling i sig, som kan bidra med något till landslagets spel som inte redan finns där.

Han är ingen särskilt analytisk spelare och det är ett tag sen jag såg honom som bäst, men efter ett superbt inhopp senast hoppas jag igen.

Vad jag fruktar? Att backlinjen kommer att tvingas spela felvänd ibland den här gången.

Och Hermann Hreidarsson, förstås.

Hreidarsson tappades i en aktiv vulkan som liten och bad nån höja värmen.

Han är hård som hela Heims-kringla.

I går blev regnet elakare allt eftersom kvällen gick, men jag tror inte att Hreidarsson besvärades nämnvärt.

Det är möjligt att han låg och solade någonstans.

ARTIKELN HANDLAR OM