Domare alltmer utsatta vid linjen

FOTBOLL

Bosse Karlsson: Det är vår arbetsmiljö det handlar om

Publikskandalen på Söderstadion är bara en i raden, men sällan går det så långt att fotbollsmatcher avbryts.

Samtidigt anklagas domarkåren för att straffa vissa lag hårdare än andra.

– Skyll inte på oss, säger domarbasen Bosse Karlsson.

Domarkåren har i olika medier fått kritik för att vara hårdare mot Hammarby än andra allsvenska lag. Saker, liknande den på Söderstadion på måndagskvällen, sker trots allt även på andra allsvenska arenor. Men påståendet att det ska vara någon medveten princip att straffa just Hammarby, och inte andra föreningar, upprör domarbasen Bosse Karlsson.

Han medger att bedömningen är olika, men förklarar att det beror på att olika domare sätter gränserna olika.

– Vi kan aldrig få lika från match till match. Domarna som är ute och dömer är olika och de måste själva få avgöra om de känner sig trygga eller inte. Sånt går inte att skriva instruktioner på, säger Karlsson.

– Det är vår arbetsmiljö det handlar om.

Att vara assisterande domare i allsvenskan i dag kan innebära mycket. Exempelvis att springa upp och ner längs långsidan för att avgöra om någon spelare är halvmetern eller metern offside vid passningstillfället. Men också att agera pricktavla för missnöjda personer som langar småmynt och tändare från läktarplats.

Ryggen mot publiken

Magnus Sjöblom har dömt ett hundratal allsvenska matcher. Han har dessutom hunnit med ett 40-tal vid linjen på internationella matcher.

Sjöblom upplever att rollen som assisterande domare blivit alltmer utsatt de senaste åren.

– Tyvärr förekommer det att det kastas in föremål. Och när det händer känns det inte så bekvämt att gå ute på linjen. Man har ju hela tiden ryggen mot läktaren och vet inte vad som händer.

Själv har han inte varit med om någon incident som gjort att han varit nära att bryta, men att kolleger till honom tagit sådana beslut har han full förståelse för.

– Det är värst på de arenor där det är nära mellan plan och publiken. Jag gillar när det är tajt, det brukar vara härliga arenor att döma på, men det är på de arenorna det händer, säger Magnus Sjöblom.

Straffa förövarna

Han får medhåll från sin kollega Henrik Bogdan som bara dömt i drygt två år, men som vid flera tillfällen sett hur föremålen haglat från läktarhåll.

– Vi domare pratar ganska mycket om det. Många upplever det som ett problem, och blir man träffad, som i går, är det inte acceptabelt.

– Men det är inte så lätt att bryta bara för att det kommer in saker, för det händer ofta. Man får värdera vad det är som kommer in, fortsätter Henrik Bogdan.

Bosse Karlsson har noterat den oroande trenden och håller tummarna för att de sista två omgångarna blir fria från skandaler.

– Så här i slutet av serien vill man ju att det ska handla om poäng och guldjakt. Vi får böna och be att inget händer i de omgångar som är kvar.

Lösningen på problemet ligger enligt domarna TT talat med i att klubbarna agerar och att de samtidigt ges möjlighet att straffa de personer som ligger bakom handlingarna.

ARTIKELN HANDLAR OM