Hjälte tack vare skada

FOTBOLL

Kanonskotten som frälste Hammarby

Foto: ulf höjer
mot blågult? Hammarbys tränare Tony Gustavsson hyllade Petter Andersson (mitten) efter matchen och menade att landslaget bör hålla koll på honom.

Här är hemligheten bakom Petter Anderssons två drömmål i comebacken på Söderstadion:

– Under skadeperioden har jag jobbat med att hittat en bättre träff. Nu träffar jag mål oftare, säger han.

Petter Andersson, 22, hade inte gjort en allsvensk match från start sedan juli 2006, när han i går klev in på Söderstadions gräs.

Under nästan ett års tid har han i tur och ordning stoppats av:

1) En ljumskskada.

2) Ett båtbensbrott.

3) Magsjuka.

– Jag var otroligt nervös. Hade ingen riktig koll på var jag stod, säger Petter.

15 minuter in i matchen fick han svaret. Skotträningen under den långa skadeperioden hade gett resultat.

– Med de här bollarna behöver man inte så mycket kraft. Det gäller att träffa bollen rätt.

– Jag har jobbat med att hittat en bättre träff. Nu träffar jag mål oftare. Skönt att det gav resultat direkt, säger Petter.

”Bara att börja jubla”

Skottet från 32,3 meter i 88 km/h vred sig in BP-målvakten Kristoffer Björklunds vänstra kryss.

– När jag sköt hade jag blicken i marken. När jag tittade upp såg jag att bollen satt perfekt. Det var bara att börja jubla. Jag vet inte vad jag tänkte, jag blev bara glad, säger Peter Andersson.

Sex minuter senare fick han jubla igen.

Den här gången dök skottläget upp betydligt närmare målet, (22,3 meter) och det var lika otagbart som 1–0 – en kanon i 95,5 km/h.

– Jag gillar att komma i det läget och hitta bortre hörnet med en vrist. Så fort Paulinho fick bollen visste jag vad jag skulle göra, säger Petter Andersson.

Revansch

Efter de två målen var det aldrig något snack om var segern skulle hamna. Revanschen för träningsmatchförlusten i våras (1–5) var ett faktum.

– Så mycket skit vi fick efter den matchen. Välförtjänt, förvisso. Det är det värsta jag varit med om i mitt fotbollsliv. Ligga under med 0–5 efter 15 minuter, det händer ju inte ens i korpen. Massa fans hade kommit dit och ville heja och vi gjorde alla besvikna. Det var otroligt tungt. Till råga på allt fick jag ett brott på båtbenet, säger Petter Andersson.

Hyllas av tränaren

Allt det där kan Petter Andersson nu lägga bakom sig och i stället titta framåt. Kanske ända mot landslaget menar Tony Gustavsson.

– Fortsätter Petter så här bör Blågult kanske hålla ögonen på honom, säger Bajen-tränaren.

Petter Andersson:

– Jag orkar inte bry mig om det just nu. Det har redan varit så mycket i dag; matchen, tv, tidningar, alla ni? Men det är skönt att vara tillbaka igen, att få visa upp sig, säger Petter Andersson.

Och sitt nya skott, kunde han tillagt.

Allsvenskan

Hammarby 4

BP 0

Petters kanonskott

Läs mer:

ARTIKELN HANDLAR OM