Uppdrag: Frälsare

FOTBOLL

Wennman: Svennis ska skrälla och få hela England att jubla

MANCHESTER.

.. men glöm inte att det är Liverpool–Chelsea också.

Vi har en högst begriplig Svennis-hysteri pågående och dagens derby mellan City och United är onekligen en riktig vitaminspruta i häcken.

Risken är att vi glömmer helhetsbilden.

Om nu Svennis skulle skrälla och slå Sir Alex, så inte är det bara Manchester City som jublar.

Det gör också Chelsea, Liverpool och Arsenal.

Foto: På Gång Svennis vandrar över Trinity Bridge i ett Manchester som kokar inför derbyt.Foto: AFTONBLADET

Det har snackats en hel del om det faktum att City blir sju poäng före storebror vid vinst idag, och det är ju högst intressant.

Men det är minst lika intressant att Chelsea också kan vara sju poäng före United i kväll. Då talar vi inte längre om en kul grej eller ett lokalt fenomen, då talar vi om ett poängförsprång som kan bli helt avgörande i striden om ligaguldet.

Sju poäng plus efter tre omgångar...?det skulle sitta som en smäck för José Mourinho i jakten på revansch på Sir Alex.

Gyllene läge för de andra

Stora möjligheter öppnar sig också för de andra två i superkvartetten, Liverpool och Arsenal. Båda vann sina öppningsmatcher i ligan och kommer att följa derbyt i Manchester med stort intresse.

Historien visar att man helst bör vara med från början i den här serien, det är svårt att ta igen förlorad terräng i tabellen, och alltid är det ett eller två lag som skenar iväg.

Om då mästarna United står på ynka två poäng efter tre omgångar öppnar sig ett gyllene läge för de andra.

Det här är vilda spekulationer, som ni märker. Men vad ska vi annars sysselsätta oss med?

United är fortfarande favorit i dag. Det finns riktiga klasslirare på varje plats trots att Rooney, Ronaldo, Neville, Hargreaves, Anderson, Saha och Solskjaer saknas av olika anledningar.

Men det känns inte som nåt gigantiskt övertag. Det känns inte som en given bortaseger i nuvarande läge.

Den förträfflige Niklas Holmgren på Canal plus sms:ade mig i går kväll och påstod att det var klasskillnad mellan lagen, att United kommer att vinna med 4-0.

Niklas må vara grymt påläst om både hockey och fotboll, men jag tror att det blir tajtare än så.

Troligen 0-0. Kanske 1-0 eller 0-1.

Jag ser framför mig en matchbild där Carrick och Scholes på Uniteds mitt-mittfält tar tidiga initiativ och försätter unge

Michael Johnson och Dietmar Hamann i problem, vilket i sin tur gör att Citys utsökte brasse Elano får svårare att hämta boll och styra framför Uniteds backlinje. Jag ser Evra göra mos av Stephen Ireland på den ena kanten. Jag ser Nemanja Vidic gå upp stenhårt i rygg på Rolando Bianchi och inte låta honom få brösta ner bollen till sig själv så enkelt som han fått göra hittills. Jag ser svårigheter för City på fasta situationer, eftersom Kasper Schmeichel i målet är för kort och klen.

Grymma lirare

Men jag ser också ett City som, frampiskat av en fanatisk hemmapublik, spelar med en allt-att-vinna-mentalitet och inspiration och stora tekniska färdigheter. Jag ser en Micah Richards som lyckas hålla Carlos Tévez under kontroll. Jag ser en Martin Petrov som till slut, efter trägna försök, lyckas lura Wes Brown på sin kant och skapa farligheten som kanske avgör alltihop.

Det lustigaste av allt, fullständigt unikt: jag ser en City-bänk som faktiskt är bättre än Uniteds. Detta på grund av skadeläget, förstås. Men också för att City har grymma lirare som Geovanni och Bojinov där. Hade jag fått bestämma hade båda spelat från start.

Ah, jag kan knappt bärga mig.

Hyra racerbil

På grund av Henrik Larsson-sagan följde jag United intensivt förra säsongen och kände mig till slut som barn i huset på Old Trafford. Jag älskade varje sekund av det äventyret. Nu är det plötsligt Sven-Göran Eriksson och grannen City som gäller, det känns märkligt.

Jag promenerade genom Manchester i går och såg att bussarna var prydda med jätteskyltar:

”Old Blue Eye´s Back Again”.

Och så en effektfullt skuren bild på Sven-Göran Erikssons blå ögon.

Undrar vad Old Blue Nose, Sir Alex, tycker om det?

En sak är klar:

Efter derbyt på City of Manchester Stadium kommer jag att hyra en racerbil som kan ta mig till en tv-kanal som visar Liverpool-Chelsea. Ruggig match, det också.

ARTIKELN HANDLAR OM