På besök i Svennis-land

FOTBOLL

I kväll spelar Manchester City sin första hemmamatch med Sven-Göran Eriksson som tränare. Sportbladet tar dig med på en tur på hemmaarenan City of Manchester Stadium.

Lounge-område

Hela arenan andas lyx. Det finns mängder med olika VIP-loger, restauranger och barer. Det här är en multiarena som används till mycket mer än bara idrottsevenemang. City of Manchester Stadium byggdes till de brittiska samväldesspelen 2002, 2003 lämnade Manchester City sin gamla arena, Main Road.

Västra läktaren kallas allmänt Colin Bell Stand, efter en av klubbens legendariska spelare. I ett av VIP-båsen här kommer klubbens ägare Thaksin Shinawatra att återfinnas.

Spelarbås

Det kan knappast kallas för bänkar, snarare vilfåtöljer. Avbytarna sitter bekvämt, och Svennis behöver inte oroa sig för att få ont i ryggen. Avbytarna har direktkontakt med läktarna, sitter alltså oskyddade.

Spelargång

City of Manchester Stadiums spelargång är extremt bred – och lång. Spelarna behöver inte trängas, utan har till och med plats att värma upp med boll.

Hemmafans

Cityfansen har hela norra läktaren, North Stand, men sedan flytten från Main Road har trycket på Citys hemmamatcher minskat något. Fansen är lojala, men inte till den grad att de är kända som bråkstakar.

Bortafans

Under de stora matcherna har bortafansen hela södra kortsidan, South Stand, annars dess östra halva.

Åskådaringång

Arenan tar 47?726 åskådare, men en stor del av fansen saknar mer familjära Main Road, och har romantiska minnen av sitt gamla ”hem”. Trots detta är City of Manchester Stadium en fantastisk arena.

Arenan

Notan för bygget, som inleddes 2000 med första spadtaget av Tony Blair, landade på 110 miljoner pund. Arenan kallas ibland för Eastlands, efter platsen den byggdes på, ibland också för COMS. Närmaste tågstation är Ashbury, 15 minuters promenad bort, men en egen tunnelbanestation ska vara klar senast 2010.

Sportbladet ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM