Kalmar FF

Kalmar FF närmar sig ny tränare: ”Vi har träffat en kandidat”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

En grupp supportrar har samlat så många namnunderskrifter att det sannolikt ger ett extra årsmöte i Kalmar FF.

Samtidigt kommer klubben allt närmare att anställa en ny tränare. Hetast: Sami Hyypiä, 45.

– Vi har träffat en kandidat och ska träffa ett fåtal ytterligare tränare. Nästa vecka, kanske tidigare, hoppas vi att det är klart, säger klubbchefen Mattias Rosenlund.

Sent i söndags kväll kom beskedet att den sedan i somras tillförordnade huvudtränaren, och Kalmar FF-ikonen, Henrik Rydström inte skulle få förlängt kontrakt i klubben som tränare.

Protesterna mot behandlingen av Rydström och beslutet mot att inte ge honom chansen att få fortsätta sitt sportsliga förändringsarbete har varit massivt i Kalmar FF och runt klubben.

Tillräckligt med namnunderskrifter

En namninsamling inleddes bland medlemmarna med målet att få till ett extrainsatt årsmöte.

– Över 140 medlemmar har skrivit på och det är mer än de tio procent som krävs av 1 326 medlemmar för att kunna kräva ett extrainkallat årsmöte, säger Kalmar FF:s klubbchef Mattias Rosenlund till Sportbladet.

– Nu måste gruppen göra en skriftlig framställan om att de vill ha ett extra årsmöte och varför.

Initiativtagaren Andreas Treffenberg säger till Barometern: 

– I första hand handlar det om en misstroendeförklaring mot delar av styrelsen och det arbetet är påbörjat. Vi vill få till en förändring och vi kommer att vara förberedda och ha förslag på nya namn, säger Treffenberg.

– Det har varit på gång ett tag och ingenting som har blossat upp för att Henrik Rydström fick gå men det blev ändå en så kallad ”tipping point”.

Klubbchefen Mattias Rosenlund:

– Jag kan förstå reaktionen. Henke är en ikon och stor profil i Kalmar FF. Det är medlemmarnas rättighet att göra på det här sättet, så fungerar föreningsdemokratin.

Ändrar sig inte

– Men jag tycker det är en olycklig situation. Jag hade hellre sett att man tagit upp det vid det ordinarie årsmötet i mars nästa år. Det är viktigt att tänka på föreningens bästa, säger Rosenlund som själv var ordförande i Kalmar FF innan han blev anställd som klubbchef. 

Det finns ingen möjlighet att ni ändrar er kring Henrik Rydström och att han får fortsätta som tränare?

– Nej, beslutet är taget.

Så parallellt med att Kalmar FF sannolikt får förbereda sig inför ett extrainkallat årsmöte där delar av styrelsen kan bytas ut är klubbledningen i slutfasen för att anställa en ny tränare.

Under måndagen avslöjade Kvällsposten att den tidigare Liverpoolförsvararen Sami Hyypiä är en av kandidaterna att ta över Smålandsklubben. Sportbladet avslöjade att finländaren och ledningen för Kalmar FF redan har träffats.

– Jag kommenterar inga namn. Vi har träffat en kandidat och vi ska träffa ett fåtal ytterligare tränare, säger Rosenlund.

– Från att ha varit en större grupp med tränarnamn så har vi minskat gruppen rejält till de som stämmer överens med vår kravprofil.

3–4 tränare Kalmar väljer mellan

– Vi söker en tränare med erfarenhet och där vi kan vara långsiktiga.

Hur tror du en ny tränare ställer sig till att komma till en klubb där en stor del av ledningen kan avsättas inom kort?

– Jag tror inte det påverkar speciellt mycket. Jag hoppas det inte gör det. Jag tror alla känner till Henrik Rydström och hans storhet i Kalmar FF och varför känslorna kan bli så här. Det är mer processen i sig som skapat frustrationen.

Förutom Sami Hyypiä är andra tänkbara kandidater Magnus Pehrsson, Magnus Haglund, Olof Mellberg och Håkan Ericson.

– Det står mellan tre, fyra personer. Vi hoppas vi kan landa i ett beslut under nästa vecka, kanske tidigare. Sedan måste ju tränaren vilja komma till oss i slutändan och vi ska komma överens kring detaljerna i ett avtal.

Vad händer med Rasmus Elm?

– Thomas (Andersson Borstam, sportchef) och jag har en väldigt bra dialog med Rasmus. Vi har skrivit ettårsavtal med honom de senaste gångerna. Jag tror att det har större betydelse hur han känner sig i kroppen än vem och när det blir klart med en ny tränare för hans beslut att förlänga kontraktet.

– Rasmus har inte ställt något ultimatum till oss, säger Mattias Rosenlund. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Rydströms känga: ”Han har fastnat”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kalmar FF

Henrik Rydström

Magnus Pehrsson

Magnus Haglund

Rasmus Elm

Olof Mellberg

Allsvenskan i fotboll