Hårda straffet efter bussbomben

avPer Bohman

Han bombade Borussia Dortmunds spelarbuss – för ekonomisk vinning.

Sedan försökte 29-åringen skylla dådet på islamister.

I dag dömdes han till 14 års fängelse för mordförsök.

Borussia Dortmunds spelarbuss var på väg till Westfalenstadion för kvartsfinalsmatchen mot Monaco i Champions League. Då träffades bussen av tre rörbomber som låg gömda vid vägkanten.

Spelare skadades

Bussrutorna krossades och mittbacken Marc Bartra träffades av glassplitter i ansiktet. Den misstänkte gärningsmannen, en 29-åring som bara namngivits som Sergej W, försökte röra till det för polisen genom att lägga ut bevis som pekade på att islamister låg bakom dådet.

Senare visade polisutredningen att 29-åringen utfört brotten för egen ekonomisk vinning. Av olika skäl räknade den misstänkte med att göra vinst på börsen om Dortmunds aktie – på grund av bombattentatet – skulle sjunka.

1 av 3 | Foto: Martin Meissner / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Döms till 14 års fängelse

Åklagaren yrkade på livstids fängelse för mordförsök på 28 människor i spelarbussen, men 29-åringen dömdes efter 11 månaders rättegång till 14 års fängelse. Han ska också betala ett skadestånd till Marc Bartra på runt 150 000 kronor.

29-åringen hävdar att han inte ville skada någon på bussen och därför medvetet använde sig av en typ av bomber som är mindre explosiva. Flera före detta Dortmundspelare – som Roman Weidenfeller, Mattias Ginter och tidigare tränaren Thomas Tuchel – lämnade känslosamma vittnesmål under rättegången.

ARTIKELN HANDLAR OM