Önskenamnet till Syrianska: Lukic

Fjolårets allsvenska jumbo Syrianska går på knäna.

Lönerna har släpat efter, truppen består lika mycket av hål som spelare och när serien börjar står laget utan huvudtränare.

Men Lolo Chanko har sitt önskenamn klart.

– Zoran Lukic hade varit en bra tränare för oss, säger mittfältsveteranen.

Sportbladet berättade tidigare på lördagen om att Syrianska och Assyriska har samtalat om en eventuell sammanslagning. Diskussionerna är mycket en följd av den tuffa ekonomiska verkligheten för de båda Södertäljeklubbarna. Särskilt för Syrianska är läget prekärt.

Tidigare i veckan träffade Sportbladet Lolo Chanko, 33, på Superettans upptaktsträff. Då hade tränaren Stefan Fredriksson hoppat av sitt uppdrag bara några timmar tidigare, vilket gjorde att Chanko ensam fick representera Syrianska från scenen inför presskåren.

– Det var det sista vi behövde. Han ringde mig i morse och berättade, säger Chanko med en suck.

Vad sa han?

– Det har varit tufft för honom, helt klart. En tränare ska ha en trupp klar i januari. Syrianska är alltid sena tyvärr men nu är det nytt rekord.

– Vi har en högerback (Success Chimankpa Nwosu) som tagit steg upp från juniorerna. Han har hållit sig ganska bra men han har aldrig spelat högerback tidigare. Det är på den nivån tyvärr.

”Nu kommer lönerna”

Chanko berättar om hur massor av provspelare har testat lyckan under vintern. Om hur den 69-årige brasilianaren Carlos Cabral knappt hann påbörja sitt tränaruppdrag innan han hoppade av. Om hur den skadade Sharbel Touma har hållit i passen och hur löneutbetalningarna släpat efter.

– Men Syrianska gör sitt bästa, nu kommer lönerna som de ska. De har varit jättehjälpsamma där. Vet de om att det är problem med ekonomin så varnar de oss i förväg om att det kan bli en liten försening. Vissa spelare behöver pengar och då hjälper de till.

Är det konstant en kamp för att få ekonomin att gå ihop för klubben?

– Jag vet inte hur det gått med sponsorerna. Det har varit en ekonomisk krasch men jag har hört rykten om att det har kommit in nya pengar från fansen till exempel. Därför har det inte varit förseningar på slutet.

Hur mycket har det kunnat skrapa efter? En månad?

– Nej, inte så. Tio-tjugo dagars försening, inte så överdrivet. De som har sämre ekonomi har fått så att det inte ska behöva gå till kronofogden eller inkasso. Det har varit lite stressande. Men ryktet är överdrivet. Att man inte fått löner på måndagsvis – det är lite falska rykten.

En annan sak som stör Syrianska är skadorna. Etablerade spelare som Alexander Michel, Sharbel Touma och Isa Demir finns på skadelistan, liksom Lolo Chanko själv. Vadskadan kommer hålla honom borta från spel i tre till fem veckor.

”Högst på önskelistan”

Men för Chanko är det allra viktigaste att få en tränare på plats direkt. Zoran Lukic, som Chanko tidigare haft i Djurgården och som nu är engagerad i IFK Lidingö, står högst på önskelistan.

– Zoran är jättebra för ungdomarna, särskilt för invandrarna. Se till att de håller fokus. De flesta som vi har är lite bortskämda. Tack vare att Syrianska spelat i allsvenskan så tror de att det är lätt att komma upp dit. Där är Zoran bra. Om en spelare gör en bra match kan han säga "tro inte du är här uppe nu!".

Sharbel Touma ska inte ta över då?

– Jag vet inte om han vill det. Men vi måste göra vårt bästa med målsättningen att klara oss kvar. Alla spelare måste veta att det är på liv och död i varje match.

Vad känner du för klubben?

– Allt! Annars hade jag inte valt att gå till Syrianska, säger Chanko – som trots allt ser två ljuspunkter med årets säsong.

– Det enda positiva blir derby mot Assyriska och att spela mot Hammarby.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.