Glenn Hysén: ”Derbyt var större än jag föreställt”

Förre Liverpool-stjärnan laddar för matchen mot Manchester United

avHenrik Lundgren

Foto: TT

En av världens hetaste matcher. Manchester ­United–Liverpool är en dröm för många att få besöka.

Sportbladet har pratat med en som har spelat den.

– Det var ännu större än jag hade föreställt mig, ­säger förre Liverpool-­spelaren Glenn Hysén, 59.

Han hade redan fått upp­leva den otroliga rivaliteten en gång. Dagen innan jul­afton 1989 spelade Glenn Hysén från start när Liverpool ­hemma på Anfield spelade 0–0 mot Manchester United.

Men då var det inför hemma­fansen. Riktigt hur stort det var förstod han kanske inte förrän några månader senare. När han klev ur spelar­bussen i tunneln ­under Old Trafford möttes han av hatet från hundratals United-supportrar.

– Där gick folk fritt, de skulle in på arenan. Jag ­hade hört mycket om det, men alltså… folk stod och fullständigt spydde galla över oss. De stod några meter bort och vrålade ”ditt jävla rövhål” och liknande. Det gjorde bara att man gick igång ännu mer, det var en otrolig tändvätska.

Vunnit åtta av nio

30 år har gått sedan dess, men Hysén tror att rivaliteten är ännu större i dag. Speciellt inför söndagens match.

– Allting börjar med att klubbarna haft sina storhetsperioder vid olika tidpunkter, och förstås att städerna ligger så nära varandra. Det skiljer bara 40 minuter mellan dem. När jag var där var United inte alls i vår klass, de blev ju ett topplag senare. Alex Ferguson kom dit 1986, men han vann ingenting förrän det året, och då var det FA-­cupen. Så de var inte i närheten av Liverpool då. Men i dag har det ökat, framför allt nu då båda klubbarna går så bra. United har förändrats helt med Solskjaer och Liverpool leder ligan.

Senaste mötet lagen emellan slutade 3–1 till ­Liverpool, och ledde till att José Mourinho fick sparken. Sedan dess har söndagens hemmalag spelat nio ligamatcher och vunnit åtta. Förlusten mot Paris SG i förra veckans Champions League har varit enda plumpen.

– Båda lagen har börjat komma tillbaka till en storhetstid nu. Det blir inte mycket större än så här. Men det är svårt att tippa, det är klart att jag hoppas på Liverpool, men United går väldigt bra just nu.

Hysén, som under sin ­karriär tackade nej till ­Manchester United vid två tillfällen, tror att söndagens match kan bli en sån som ­avgör hela säsongen.

– Liverpool får ju en jäkla boost om de lyckas vinna på Old Trafford i det här läget. Det är en hyfsat viktig match psykologiskt. Jag tror att det viktigaste för både spelarna och supportrarna nu är att vinna ligan. De har ju tagit hem Champions League en gång. Det är förstås också viktigt, men ligatiteln… Den ligger ju där och plågar ­supportrarna hela ­tiden. Fan, Liverpool har inte­ ­vunnit ligan sedan 1990.

Man U-Liverpool direkt i Viasat Sport 15.05.

Foto: Anders Deros/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM