Han håller koll – med urinprov

FOTBOLL

Så ser Hamrén till att spelarna inte fuskar: ”Äter och dricker för lite”

Erik Hamrén vill ha bra koll på sina spelare.

För att kunna se hur stjärnorna sköter sin kost har den nya landslagsledningen infört urinprov, fettmätning och vägning vid varje samling.

– Många äter och dricker för lite, säger landslagets kostrådgivare Henning Svendsen.

För första gången har fotbollslandslaget fått en egen kostrådgivare.

Henning Svendsen har tidigare hjälpt matmedvetne Erik Hamrén med samma uppgifter i Örgryte, Ålborg och Rosenborg.

I Danmark var resultatet sensationellt.

– I Ålborg sjönk fettprocenten hos spelarna i genomsnitt fem procent. Så hos några spelare var sänkningen rejäl, säger Henning Svendsen.

Efter fjolårets norska ligaguld för Rosenborg visade statistiken att Trondheimlaget inte hade vunnit guldet om matcherna tagit slut efter 75 minuter. Då hade Molde blivit mästare i stället.

”Orkade mer”

– Våra Rosenborgsspelare orkade mer. Jag hoppas att kosten var en del i det, säger Svendsen.

Vid årets januariturné lämnade samtliga spelare urinprover för att Svendsen ska kunna kontrollera vätskebalansen, fettandelar mättes och kroppar vägdes.

Samma process genomfördes med de utlandsbaserade landslagsstjärnorna i samband med landskampen mot Wales i mars.

– Men den samlingen var så kort att jag

i stort sett bara hann att presentera mig. Den här gången får vi mer tid att gå igenom vad vi vill göra, säger Henning Svendsen.

Och vad är det?

– Det handlar om ge spelarna en större förståelse för hur vad de äter och dricker påverkar deras möjligheter att prestera på planen. Spelarna som var med i januari har fått tillgång till ett datorprogram där de kan mata in vad de äter och dricker och få individuella besked om vad de saknar eller får för mycket av.

– Nu ska även utlandsspelarna få tillgång till programmet. Och den här gången hinner jag ha två kortare föredrag för spelarna om kostens betydelse.

”Nyttigt och varierat”

Det är inte bara landslagsspelarna som ska få nytta av Henning Svendsens specialkunskaper.

– Anders Valentin (läkare), Marcus Allbäck och jag ska träffa kökspersonalen på Scandic Park (spelarhotellet i Stockholm). Det är för att inspirera och motivera dem att förstå vilken betydelse de kan ha för fotbollslandslaget.

Vad är det vanligaste felet spelare på den här nivån gör när det gäller kosten?

– Många kan redan väldigt mycket om de här bitarna. Men en del äter och dricker för lite helt enkelt. Då måste vi se till att den mat som vi erbjuder är nyttig och varierad så att det är roligt och gott att äta mer.

Vid samlingarna kommer Svendsen att genomföra de olika testerna med spelarna. Mellan samlingarna håller kostexperten kontakt med spelarna per mejl och telefon.

Stort intresse

– Allt bygger på frivillighet, men flera spelare har redan visat stort intresse, säger Svendsen.

I samband med landskamperna lämnar samtliga spelare urinprov, fettmäts och vägs för att kunna se om det skett några eller behöver genomföras några förändringar i vätske- och kostintaget.

– När vi summerar EM-kvalet skulle det vara skönt om vi kunde säga att vi gjort allt vi har kunnat på kostsidan, säger Henning Svendsen.

ARTIKELN HANDLAR OM