”Du ska aldrig sätta dig upp mot Miller”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-06-29

Hedman berättar sanningen om AIK-tränaren

Bojan Djordjic ifrågasatte Alex Miller öppet på en av AIK:s träningar.

Ett stort misstag enligt AIK-profilen Magnus Hedman, som själv hade skotten som tränare i Coventry.

– Du ska absolut inte ifrågasätta honom inför grupp. Du ska göra ditt jobb, annars riskerar du att bli transferlistad, säger Hedman.

Magnus Hedman är en känd AIK-profil och en av få svenska spelare som verkligen känner klubbens nya tränare Alex Miller.

Skotten var assisterande tränare till Gordon Strachans under Hedmans första proffsår i Coventry 1997. Han berättar nu om en hetlevrad 60-åring som kräver total disciplin av sina spelare.

Djordjic stora misstag

– Den svenska skolan är mycket ”prova det här och det här händer”. Miller är den engelska skolan och mer ”om du inte gör det här så...! Det är lite mer management by fear. Det kommer spelarna få känna av och man kan bli lite rädd. Det är helt klart tuffare tongångar. Do your job!

Den gamle landslagsmålvakten säger att han inte vet exakt varför Bojan Djordjic och Martin Mutumba tvingas lämna AIK. Men Djordjic ska öppet ha ifrågasatt en träningsövning Miller körde och enligt Hedman kan sprickan ha börjat där.

– Som jag känner Alex så har han alltid ett syfte med sina övningar, laguttagningar, vad det än är. Men att ifrågasätta det på planen eller inför gruppen är big no no. Ta det i så fall inför fyra ögon. Men du ska absolut inte ifrågasätta vissa saker, säger Hedman.

Djordjic och Mutumba är kända för sin frispråkighet, något som inte rimmar helt med den ledarstil Hedman beskriver som Millers signum.

”Kommer bli mycket bollen på läktaren”

– Det kan vara så att Alex känt i ett tidigt skede att Bojan på något sätt satt sig upp och vill vara stjärnan. Han kanske ville döda det direkt. Är det du under engelsk management ska du bara göra ditt jobb och göra det fullt ut. Annars riskerar du att hamna på bänken, läktaren eller till och med bli transferlistad.

Hedman, som känner både AIK och Miller väl, är också frågande till klubbens beslut att anlita skotten.

– Skulle jag sitta som klubbdirektör skulle jag direkt se till vilka karaktärer och kvaliteter jag har i truppen och sedan välja tränare efter det. Inte bara ta in någon som är tuff. Har du inte rätt människor för det kan det till och med bli sämre. Men samtidigt får man se till var AIK varit med Norling och Stahre som var väldigt spelande och ville spela sig ur svåra situationer.

Hedman tror inte AIK kommer skönspela sig mot nytt kontrakt i höst:

– Med Miller ska bollen bara upp på läktaren och sedan försvarar man från inkastet. Men det kan kanske faktiskt vara rätt med tanke på den situation AIK är i.

Följ ämnen i artikeln