Fifa vägrar införa målkameror

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-06-28

Världen rasar efter domarmissarna

Klockan 16.38 i går exploderade diskussionen igen.

Fotbollsvärlden kräver målkameror – men Fifa vägrar.

– Användandet av videoteknologi är definitivt inte uppe för diskussion, säger Fifas generalsekreterare Jerome Valcke.

Det var i matchen mellan Tyskland och England som diskussionen kom på tal igen. England var på god väg att hämta in ett 0–2-underläge, och hade just kvitterat genom Frank Lampard. Men målet godkändes aldrig.

Domaren Jorge Larrionda från Uruguay såg inte att bollen var inne, och hans linjedomare Mauricio Espinosa vinkade avvärjande.

På repriserna går det tydligt att se att bollen var en halvmeter över linjen.

– Det är en skam, det var ett solklart mål, säger den gamle tyske VM-hjälten Jürgen Klinsmann.

Senare på kvällen gjorde dessutom Argentina 1-0 på Mexiko på en solklar offside.

Diskuterade i våras

Fifa diskuterade målkameror under våren, med förkastade förslaget. Dels för att det skulle bli för dyrt, dels för att det skulle förstöra fotbollens rytm.

– Införandet av modern teknologi kan vara väldigt dyrt, och därför inte applicerbart på en global nivå, skrev Sepp Blatter på Fifas hemsida under våren.

Svenska fotbollförbundets ordförande, Lars-Åke Lagrell, håller med om att målkameror inte är rätt väg att gå.

– Den frågan har varit uppe på tapeten några gånger men det är inte aktuell längre. Det finns en stor majoritet mot målkameror inom Fifa.

– Jag föredrar extradomare, för om man har kameror blir det avbrott och det passar inte inom fotbollen. Extradomare ligger närmare än målkameror. Jag tror att det kommer användas vid nästa EM.

Men trots Fifa:s och Lars-Åke Lagrells syn på målkameror finns det många som förespråkar det förslaget.

– Hela min karriär har jag tjatat om att ta hjälp av tekniska hjälpmedel. I säkert 20 år har jag velat det. De flesta andra idrotter använder sig av alla hjälpmedel som finns, säger förre landslagsmålvakten Thomas Ravelli.

”Förstår inte”

Svenska ishockeyförbundet har under snart tio år använt sig av målkameror i elitserien. Förbundets ordförande, Christer Englund, är oförstående till varför inte fotbollen tar hjälp av tekniken.

– Nej, jag kan inte förstå att man inte infört kameror, speciellt i mästerskap där tempot är så högt. När det är så mycket som står på spel, som det är i ett mästerskap, måste man säkerställa att sådana här situationer inte sker.

VIDEO: Se den historiska domartavlan

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ämnen i artikeln