Henrik Larsson: ”Tror säkert Janne funderar mycket på det”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

FOTBOLL

LONDON. Henrik Larsson, 46, hittar inga svagheter med den svenska VM-truppen, men desto fler styrkor.

Diskussionen kring Zlatan Ibrahimovics vara eller icke vara ser den forna lanslagsstjärnan som avslutad.

– Han sa nej så nu försöker vi stötta grabbarna som är där i stället, säger Larsson till Sportbladet.

Med 106 A-landskamper, tre VM-slutspel och ett VM-brons är Henrik Larsson en av Sveriges mest meriterade spelare genom tiderna.

Senast det svenska landslaget deltog i ett världsmästerskap var 2006 i Tyskland. Då var Larsson med, och han gläds nu över att man åter har lyckats ta sig dit igen.

– Vi är nog alla väldigt glada över att ha Sverige i VM igen, det är på tiden, säger Larsson.

– Nu höjs förväntningarna, både i själva gruppen och från alla runtomkring. Går de vidare från gruppen så får vi se vad som väntar i åttondelsfinalen. Men jag tycker att avancemang från gruppen vore fullt godkänt.

”Han måste kliva fram”

Förbundskapten Janne Anderssons startelva i den första matchen mot Sydkorea tror han inte kommer innehålla speciellt många överraskningar.

– Uppenbarligen kommer Emil (Forsberg) ha en nyckelroll eftersom han är en väldigt bra spelare, sättet han vårdar bollen på är väldigt viktigt, säger Henrik Larsson.

Foto: Peter Wixtröm
Andreas Granqvist efter VM-genrepet mot Peru.
Foto: © Bildbyrån

– Men det finns några andra spelare som också måste kliva fram. Det återstår att se om förbundskaptenen vill spela Jimmy Durmaz eller Viktor Claesson på högerkanten, men oavsett så måste den personen höja sig.

Albin Ekdal, som har varit rejält skadedrabbad den senaste tiden, fick speltid både i genrepet mot Danmark samt Peru.

– Är han bara frisk så tycker jag definitivt att han ska spela, men vem ska spela bredvid honom? Ska det bli Sebastian Larsson eller Gustav Svensson. Jag vet faktiskt inte, säger Henrik Larsson.

Ser inga svagheter

– Styrkan är det kollektiva, själva gruppen. Inte bara startelvan, jag tycker att Janne Andersson och resten av teamet har fått fram hur han vill spela och vad som förväntas av spelarna, säger Larsson.

Svagheter då?

– Jag ser inga.

Att Sverige har goda möjligheter att ta sig vidare från gruppen, om än som tvåa, är han övertygad om.

– Vi är inte rädda för någon, även om vi respekterar alla. Allt är möjligt och vi hade en fantastisk match mot Tyskland där vi kom tillbaka från 0–4 till 4–4. Det lever nog kvar i spelarnas minnen, säger Henrik Larsson.

– Klart att Tyskland är favoriter, men får Sverige med sig ett bra resultat i den första matchen så får vi se om man kan ta med sig något till den mot tyskarna. Den sista matchen kommer bli avgörande.

Om Zlatan: ”Han sa nej”

De senaste matcherna har Sverige haft det tufft när det kommer till målproduktionen. Huruvida laget hade gynnats av att ha med Zlatan Ibrahimovic är en komplex fråga i nuläget, menar Larsson.

– Det är en svår fråga, du kan prata om Ibrahimovic innan hans skada och efter skadan, det är många variabler som spelar in. Jag tycker att sättet de kvalificerade sig till VM på var väldigt imponerande, säger han.

– Hade Zlatan varit i form så hade han varit en bidragande faktor till vilket lag som helst. Han har inte riktigt varit det sedan skadan, även om han har gjort en del mål för sitt nya lag. Jag tror att vi har slutat prata en del om det här i Sverige faktiskt, han sa nej så nu försöker vi stötta grabbarna som är där i stället.

”Blir en utmaning mellan Olsson och Augustinsson”

Så som Henrik Larsson ser det är vänsterbackspositionen den mest öppna i landslaget.

– Det blir en utmaning mellan Olsson och Augustinsson. Jag tror säkert att Janne funderar mycket på det, säger Larsson.

– Sen kommer han gå på magkänsla, och lita på den. Han har varit tränare länge så jag är säker på att han gör rätt val, men det är väl egentligen den enda platsen i startelvan som känns riktigt öppen.

Föredrar man en mer offensiv eller defensiv ytterback i ett VM?

– Det beror på vem du spelar också, vilket lag du möter, vilken motståndare som spelar till höger. Allt det måste man kalkylera in.

”Tror Spanien vinner”

Att Sverige går hela vägen tror inte Larsson, men däremot har han tippningen klar för sig.

– Spanien vinner, Tyskland tvåa och Brasilien trea, säger han och motiverar:

– De (Spanien) har rutin, tekniken, farten, förmågan att göra det oväntade på små ytor. Jag tycker också att de har olika typer av anfallare, Costa exempelvis som är en mardröm för vilket försvar som helst.

Själv kommer den forna landslagsstjärnan att arbeta som expert för brittiska ITV under mästerskapet.

– Det är ett intressant sätt att följa VM på och det är ett sätt att fortfarande känna att man är en del av VM-sammanhanget, så jag ser verkligen fram emot det, säger Henrik Larsson.

Saknar du att inte få vara med som spelare?

– Nej, nej nej. Jag försökte spela för någon vecka sedan och då drog jag baksidan. Så jag tycker det är rätt skönt att slippa faktiskt haha.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.