Hammarby vände och vann efter Kennedys röda

avPer Bohman, Staffan Dickson

FOTBOLL

ÖREBRO. Tufft utvisad just före paus.

Då rasade Kenndy Igboananike mot den svenska domarkåren i allmänhet och Mohammed Al-Hakim i synnerhet.

– Vi hade till hundra procent vunnit matchen om jag varit kvar på planen. Men domaren förstörde allt. Svenska domare är jättedåliga, säger ÖSK:aren efter att Hammarby vänt matchen.

Bara några minuter före halvtid kom matchens stora snackis. Örebro ledde med 1-0 hemma mot Hammarby på ett fullsatt Behrn Arena då målskytten Kennedy Igboananike gick in ovårdat i en tackling mot Imad Khalili. Åskådarna på läktarna och hemma framför tv-sändningen väntade sig sannolikt en frispark eller möjligen ett gult kort, men Mohammed Al-Hakim valde i samråd med sina assisterande domare att visa ut nigerianen.

– Jag bedömer att Kennedy springer in med hög fart, utan att spela på bollen, och träffar sin motståndare med axeln över huvudet. Det är ett obehärskat uppträdande som han får rött kort för. Det är ett våldsamt sätt att gå in på, just att man inte gör ett försök att spela på bollen.

Foto: CMORE, TT

”Ett sätt att försöka skada”

Efter att ha sett situationen i repris säger Al-Hakim att han skulle ha tagit samma beslut igen.

– Han äventyrar motståndarnas säkerhet.

Från Örebro-håll skulle man kanske hävda att den typen av dueller är ganska vanliga under matcherna?

– Jag håller inte med om att det (äventyrande av motståndarens säkerhet) skulle hända ofta under matcherna.

Kennedy Igboananike, som sett reprisen inte bara en gång utan ”hundra gånger”, är helt oförstående till Al-Hakims beslut.

– Jag har kollat på situationen hundra gånger, men jag tycker inte att det är rött kort. Det är skit, det är jättedåligt.

”Har kollat hundra gånger”

Efter paus lyckades Hammarby utnyttja sitt numerära överläge och vända till seger med 2–1 sedan Nikola Djurdjic och Jiloan Hamad stått för målen. Kennedy Igboananike hävdar benhårt att utvisningen blev helt matchavgörande.

– Vi hade till hundra procent vunnit matchen om jag varit kvar på planen. Vi har dem, Hammarby har ingenting medan jag är på planen. Och jag hade till hundra procent gjort ett mål till om jag fått vara kvar. Men domaren förstörde allt.

Segerskytten Jiloan Hamad köper inte ÖSK:arens argumentation.

– Det finns många ”om...” i fotboll. Jag är rätt säker på att vi hade vänt matchen i vilket fall.

”Det är jättedåliga”

Igboananike är dock inte övertygad om den svenska domarkårens kompetens.

– De är inte tillräckligt bra för att bli allsvenska domare. De svenska domarna har det svårt just nu. De måste bli bättre om de ska få åka till VM, till exempel. De måste bli bättre, för de är jättedåliga.

Alla skytteligavinnare i Allsvenskan sedan 2008 00:53
Laddar Matchöversikt
ARTIKELN HANDLAR OM