Uppgifter: MFF kan lämna allsvenskan

avMartin Tolén

FOTBOLL

På väg mot ny Europaliga: ”Måste agera nu”

1 av 2

Är Malmö FF förlorade för allsvenskan?

FC Köpenhamn bekräftar nu förhandlingar om en Europaliga där Malmö FF ingår.

– Om vi inte agerar nu kommer de största klubbarna växa sig ännu starkare, säger FCK-bossen Anders Hørsholt enligt BT.

– Det är mycket projekt på gång, säger MFF:s sportchef Daniel Andersson enligt 24Malmö.

Det nya Champions League-formatet har fått Europas mellanstora klubbar att agera.

Danska BT kan i dag avslöja att FC Köpenhamn är på väg att dra sig ur den danska ligan och skapa en ny europeisk superliga där bland annat Malmö FF ingår.

– Ja, det stämmer. Om vi inte agerar nu kommer de största klubbarna att växa sig ännu större och starkare medan det blir allt svårare för klubbar som oss. Vi måste titta på vilka olika internationella alternativ som finns för FCK i framtiden, säger FC Köpenhamn-direktören Anders Hørsholt enligt BT.

”Lämnar inhemska ligorna”

Tanken är en ny liga med de största lagen från Skandinavien, Nederländerna, Belgien och Skottland där alltså Malmö FF fått erbjudandet om att vara Sveriges representant.

Därmed skulle ligor som allsvenskan och danska superligan lämnas utan de allra största klubbarna och enligt BT är förhandlingarna redan igång.

– Det här behövs om vi ska vara konkurrenskraftiga. Så ja, konsekvenserna kan i slutändan innebära att FCK och andra europeiska klubbar kommer att skapa en ny europeisk liga och kliva ur sina inhemska ligor, säger Anders Hørsholt.

”Vet inte hur framtiden ser ut”

En förändring tros bli aktuell först till säsongen 2021 och Malmö FF vill inte säga hur man ställer sig till erbjudandet om en Europaliga.

– Det har jag inte funderat så mycket på. Det är mycket projekt på gång, det snackas och surras och det är mycket rykten. Man vet inte hur framtiden ser ut, säger Daniel Andersson enligt 24malmo.se.

Malmös vd Niclas Carlnén:

– Vi kommenterar sällan, det finns mycket diskussioner utifrån Uefa har hanterat det nya formatet på Champions League till exempel. Det finns många olika diskussioner kring det men mer än så kommenterar vi inte. Skulle det vara aktuellt med något som är så pass stort som det här så är det alltid ett medlemsbeslut oavsett vilket, säger han enligt Fotbollskanalen.

ARTIKELN HANDLAR OM