Viktor Claesson i landslaget – då hyllar "Bella" Janne Andersson

1 av 2
FOTBOLL

Håkan Ericson ratade Elfsborgs Viktor Claesson och fick en rejäl sågning på köpet.

Janne Andersson har tagit med honom i A-landslaget – två gånger om – och hyllas nu av tidigare allsvenska skyttekungen Fredrik Berglund, 37.

– Han är en av mina två svenska tränarfavoriter. Janne har gått från lite halvtråkig till att ha glimten i ögat, säger ”Bella”.

För drygt ett år sedan brann det till rejält i delar av Boråstrakten när U21-förbundskaptenen Håkan Ericson i n t e tog med Elfsborgs Viktor Claesson i truppen till U21-EM.

I ett svavelosande Instagraminlägg skrev allsvenske skyttekungen från år 2000, frispråkige Fredrik Berglund:

”Den där sopan Håkan Ericsson gör det igen, förra turen ratades Johan Larsson som bara var allsvenskans bästa ytterback som bara gjorde 8 mål och nu detta.”

Tidernas korrigering?

Ett par dagar senare intervjuades Berglund av tidningen GT och ångrade med en klassisk korrigering att han använt ordet sopa om Håkan Ericson.

– Ja, det var kanske lite fel att använda sopa. Det hade varit bättre och mer sofistikerat att skriva oduglig istället, sa Berglund.

Ett drygt år senare har nu samme Viktor Claesson kommit med två gånger i A-landslaget på kort tid när Blågult drabbats av skador, senast under måndagen när Sam Larsson tvingades kasta in handduken.

– Claesson måste ju ha blivit j-ä bra på ett år eftersom han inte lyckades få en plats i truppen till U21-EM. Han måste ha utvecklats sjukt bra, säger Fredrik Berlgund med ett gapskratt.

– Skämt åsido, någonstans tycker jag att jag fått rätt lite ändå när jag uttryckte mina starka åsikter förra året.

"Fick så jag teg"

– Jag tycker Viktor Claesson har en väldigt stor potential. Han har steget, han har blicken, han har skottet. Han är en ganska komplett offensiv mittfältare, med allsvenska mått. Nu är han redo för nästa steg, säger Berglund.

Du är mer positivt inställd till Janne Andersson än Håkan Ericson, alltså?

– Jag är inte långsint. Jag fick ju så att jag teg när Ericson och U21-landslaget vann EM. Det var bara att ta av hatten, bocka och buga åt Håkan Ericson då.

– Men nu har jag fått en liten revansch eftersom Claesson blivit så otroligt mycket bättre på ett år, hahaha, säger Berglund till Sportbladet och fortsätter analysen:

– Jag har två favoriter bland de svenska tränarna. Nummer ett för mig är Alexander Axén. Där har du en gubbe som både fansen och spelarna älskar.

– Sedan kommer Janne Andersson för mig. Han var lite halvtråkig för några år sedan med Norrköping och Halmstad, men sedan har han vuxit som tränare. Dessutom lyckas han kombinera en seriös sida med att ha glimten i ögat.

Har du ångrat det du sa om Håkan Ericson?

– Nej, nej. Jag ångrar aldrig något jag säger. Jag hävdar fortfarande att Claesson skulle varit med, oavsett guld eller inte.

Vem saknar du i A-landslaget i dag?

– Det är en bra fråga…men, nej, jag kan inte säga att det finns spelare som absolut borde varit med. Det är ett ganska öppet race mellan många spelare nu. Det är ett nytt landslag som ska hitta sin väg.

Vad säger du om Elfsborgs säsong?

– Det är en mycket svag säsong om man ser till vilka spelare de har i truppen. Man kan alltid skydda sig bakom att vi har sålt lite spelare, men jag ser inte glöden. De har en högre placering i sig med den truppen trots försäljningarna.

Hade inte återvänt så

– Jag har ingen riktigt bra känsla kring Elfsborg, tyvärr.

Vad har tränaren Magnus Haglund för ansvar?

– Det är svårt att komma tillbaka till en klubb där man lyckats bra tidigare. Alla förväntar sig mycket då. Jag vet hur det var själv när jag kom hem (2007). Alla trodde, inklusive du Wagner!, att jag skulle göra 40 mål… Jag hade nog inte återvänt så som Haglund gjorde.

Fredrik Berglund är i dag aktiv i fastighetsbranschen via sitt Berglund Holding AB, ett företag som omsatte cirka 40 miljoner kronor i senaste bokslutet.

Förutom dina fastighetsaffärer, håller du på med något fotbollsrelaterat?

– Nej. Men jag hjälpte Norrbys anfallare i våras och det visade sig ge resultat! (Norrby leder Söderettan). Min anfallare, Richard Yarsuvat, krossar ju skytteligan också, säger Berglund.

"Min anfallare". Är du agent också?

– Dessvärre nej.