"Det var läge att byta förbundskapten"

FOTBOLL

Damallsvenskan: Fel att ge Pia nytt kontrakt

Förbundet ville ha kvar Pia Sundhage. Det ville inte klubbarna.

Bara timmar efter att förbundskaptenen skrivit på ett nytt kontrakt fick hon höra att samtliga tolv lag i allsvenskan röstat emot henne.

– Jag hade uppskattat om NÅGON inom EFD hade kommunicerat direkt med mig, säger Sundhage.

I augusti ledde Pia Sundhage det svenska damlandslaget i fotboll till sin första OS-medalj någonsin. Ett par veckor senare var grupp-segern i EM-kvalet säkrad och därefter var frågan om ett nytt kontrakt avgjord. I går skrev Sundhage och förbundet ett avtal över 2017, inklusive EM-slut-spelet i Nederländerna.

– Hennes resultat talar för sig själva. För mig är det naturligt och självklart att en som tar ett lag till ett mästerskap också ska få leda laget under det mästerskapet, motiverar generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

Gillas av läsarna

– Det blev OS-silver, vi får se om vi kan ta EM-medalj, säger Sundhage.

Kan ni det?

– Ja, men många saker måste falla på plats. Friska spelare. Behålla den coola stämningen som blev på fotbollsplanen på OS.

Sportbladets läsare tycks uppskatta förlängningen. I en undersökning var 87 procent positiva till att Sundhage leder Sverige ett år till.

Missnöjet kommer i stället från allsvenskan. Expressen berättar om ett möte som klubbarnas organisation Elitfotboll Dam (EFD) höll förra veckan. Där ska representanter från samtliga tolv allsvenska klubbar har röstat emot en förlängning av Pia Sundhages kontrakt.

”Var läge att byta”

– Det pågår ju ett generationsskifte i landslaget, och klubbarna inom EFD anser att det nu var läge att byta förbundskapten, säger Annika Grälls, som både är ordförande i EFD och med i förbundsstyrelsen, till Expressen.

Sundhage kände inte till omröstningen när hon förhandlade om sitt avtal. Nu ska hon leda Sverige i ett år med vetskapen att klubbarna varit emot henne. Hon vill inte kommentera omröstningen men säger att informationen inte hade påverkat hennes beslut.

Generalsekreterare Håkan Sjöstrand:

– Det är inte okänt att det har funnits viss kritik, däremot får EFD kommentera och de utspel som gjorts. Vi är väldigt nöjda med Pia Sundhage.

ARTIKELN HANDLAR OM