Sundhage kvar – men utan långtidskontrakt

avKristoffer Bergström

Förlänger över EM

1 av 3

Pia Sundhage höjer sin lön när hon förlänger med landslaget över EM nästa sommar.

Men förbundskaptenen längtar inte efter stora pengar eller ens stora arenor, utan har i första hand svårt att pensionera sig från fotbollens minsta lilla byggsten.

– Det är så himla roligt att titta på spelarna i en enkel passningsövning. Det är mitt levebröd, säger hon.

På eftermiddagen ringer Pia Sundhage. Hon som emellanåt varit svårnådd och emellanåt snacksalig har aldrig hört av sig själv förut.

Efter EM 2013 (brons), VM 2015 (nia) och OS 2016 (silver) var kontraktet utgående, men under tisdagmorgonen förlängde hon över 2017. Därmed kan förbundskaptenen leda laget i det EM-slutspel som de nyligen kvalade in till.

Jag har skrivit till henne under dagen och bett om en interju. Nu hälsar hon piggt.

– Det är så tråkigt med presskonferenser. Det är roligare att prata såhär.

Hur mår du?

– Jag mår väldigt bra. Det är väldigt roligt.

"Måste behålla coola stämningen"

Varför tror du att förbundet vill ha kvar dig?

– Ett: vi tar OS-silver och det är många positiva vibbar på det. En positiv våg. Två: vi kvalificerar oss till EM. Det är enkelt att bara ösa på ett år till med samma gäng och 2018 är det inget mästerskap, så det här blir en klok cykel.

Vill du stanna för att uppleva EM?

– Ja. EM är runt hörnet. Jag kände inte det här gänget så väl under 2013 men nu har vi större påverkan på laget. Vi har gått igenom roliga och viktiga saker, vi har skaffat kunskap och kompetens om hur vi ska jobba ihop. Nästa vända vet vi från början var vi har varandra. Det blev OS-silver, vi får se om vi kan ta EM-medalj.

Kan ni det?

– Ja, men många saker måste falla på plats. Friska spelare. Behålla den coola stämningen som blev på fotbollsplanen på OS. Lisa Dahlkvist personifierade det i mångt och mycket.

Pratade du med dina rutinerade spelare innan du avgjorde om du skulle fortsätta?

– Nej. Vi pratar så mycket annars. När vi hade individuella samtal hade jag faktiskt Lotta och Seger. Då tjatade vi litegrann, men inte så att vi sa ”hur blir det 2017?”.

Kan byta spelsystem till EM

Vänta, åt andra hållet då? Du frågade inte en enda av dina spelare om de skulle fortsätta innan du förlängde?

– Nej, jag har inte frågat en enda spelare. Jag förväntar mig att de fortsätter spelar fotboll, de är så unga (Hedvig Lindahl är 33 år, Lotta Schelin 32 och Caroline Seger 31, reds anm). Kanske ska jag inte ska ta det för givet, men vi pratar om mindre än ett år då man ska prestera på högsta nivå.

Tänk vilken chock om tre pers säger att de är klara med karriären nu i vinter.

– ... det hade förvånat mig.

Själv då, har du något nytt att komma med eller ska du mest surfa vidare på fotbollen från OS?

– Nej, det finns en del att komma med. Det viktiga är att man tror på något. Du frågade i Danmark om vi verkligen kommer spela 4-3-3 på EM (Pia har också testat 4-1-3-2, 4-4-2 och senast på OS 4-5-1, reds anm). Det är en berättigad fråga. Svaret är att du under fyra år är flexibel. Det var vi också på OS och det kan bli vinnarkonceptet. Även om det ser ut som 4-3-3 nu ska vi testa olika spelare och det kan bli något annat när det väl smäller i första matchen på EM.

Höjer sin lön

Fanns det någonsin på bordet att du skulle stanna längre än 2017?

– Nja. Jag hade det i tanken, men just nu har jag ganska bra självinsikt. Jag mäktar med ett halvår till. Jag kan åka på några resor, läsa ytterligare en bok.

Vad lockar med det?

– Energin ligger i landslagssamlingarna. Jag tycker att det är så himla roligt att titta på spelarna i en enkel passningsövning. Eller en övning som slutar med spel. Det är mitt levebröd. Jag vet att jag klarar det en gång till.

Du sa förra veckan att du hade två punkter – två krav – innan kontraktet skrevs under. Vilka var de?

– Det talar jag inte om för dig, men anledningen att det drog ut på tiden var att det inte fanns tid att träffas. Det kanske låter töntigt, men det var så. I dag har vi varit coola och lugna.

Får du löneförhöjning?

– Ja.

Grattis.

– Haha.

Hur mycket?

– Det vill du inte veta. Såna saker, förutsättningar, har jag en hel bok att skriva om.

Är du arg över din lön utifrån ett jämställdhetsperspektiv?

– Nej, det är jag för gammal för att vara. Jag började i Kif Örebro med 15 000 i lön för heltid. Nu tjänar jag väldigt mycket pengar oavsett vem man jämför med. Sedan är det viktigt att man pratar jämställdhet utifrån hur damfotbollen värderas, men det får vänta några år.

Lovar: det verkar bli konsert

Din efterträdare presenteras i vår. Vad vill du ha ut av den personen?

– En som lyckas. Utvecklingen går så himla fort för damfotbollen(som jämförelse kan nämnas att de tio översta på damernas världsrankning kommer från fem världsdelar medan herrarnas enbart består av europeiska och sydamerikanska lag, reds anm) så tar man någon utan erfarenhet måste personen skaffa sig ett team. Säg att du kommer från herrsidan. Om du omger dig med folk som kan damfotboll är det ändå klappat och klart.

Så brukar inte vi se på saken. Vi bedömer oftast bara förbundskaptenen.

– Då får ni vidga era vyer. Utan kamraterna omkring är jag oduglig. Mitt ledarteam var helt avgörande för att vi lyckades i OS.

Vill du se att en kvinna tar över?

– Ja, jag vet att det finns väldigt bra tjejer. Det är spännande i ett större perspektiv, för kvinnor har färre chanser än vad män har. Därför är det roligt att de som har spelat de sista finalerna har varit kvinnliga förbunskaptener. Det är alltid bra med förebilder och väljer man en bra kvinna vet man att hon kan damfotbollen.

Hur mycket har du varit med i valet av din efterträdare?

– Inte ett skit.

Du slutar inte direkt efter EM i augusti utan har sagt att du vill föra vidare din kunskap under hösten. Vad handlar det om? En bok?

– Nej.

Hur ska du göra då?

– Vi har många bra saker som vi måste vara generösa att bjuda på. Vi hoppas på ett bra EM, sedan kommer en rapport som alla klubbar får där vi svarar på vad som är trenderna i fotbollen internationellt.

Efter EM-bronset 2013 hade du jobbat varje dag i ett halvår och verkade trött. Trodde du då att du skulle vara kvar över 2017?

– Jag tänker inte så. Jag är bra på att vara här och nu. Ibland tänker jag tillbaka till saker jag har gjort, det är bra för självförtroendet, men annars är det år för år.

Okej. Du lovade att du skulle ha en konsert i Stockholm om det blev succé i Rio. Blir det av?

– Ja. Nu blev det inte guld, men det kan bli konsert om min systerson grejar med musiker.

ARTIKELN HANDLAR OM