”Kan mycket väl bli en återkomst i Dif”

FOTBOLL

”Jag tror att något kan hända i januari”

Läget i Kina är ovisst för Erton Fejzullahu.

Dags för allsvenskan – och kanske Djurgården?

– Det kan mycket väl bli en återkomst i Djurgården. De behöver en riktig "tia" på planen, säger profilen och skrattar.

Dörren står alltid öppen för Erton Fejzullahu i Djurgården. Efter en knäoperation sliter han sig igenom rehaben tillsammans med klubbens naprapat Christian Andersson hemma i Stockholm.

– Det var massa brosk i knäet som skulle bort. En enkel operation, men rehaben är tyvärr ganska lång. Nu har jag väl tre-fyra veckor kvar innan jag är redo att spela fotboll igen, berättar anfallaren.

Men var ska han spela? Erton sitter på ett fett tvåårskontrakt med kinesiska andradivisionsklubben Dalian Transcendence, men läget är ovisst.

”Vet aldrig med Kina”

– Jag tror att något kan hända i januari. Det blev bara sju matcher för mig på grund av skadan, och de har betalat massa pengar för mig. Uppdelat per match så har jag varit jävligt dyr, något klubben inte är särskilt nöjda med. Men tyvärr är sporten sådan, allt kan hända på vägen, säger han och fortsätter:

– Man vet aldrig med Kina. De gillar att byta spelare så det kan mycket väl bli så att de vill bli av med mig. Då kan precis vad som helst hända.

Och då... ligger Djurgården bra till?

– Det kan mycket väl bli en återkomst i Djurgården. Jag saknar allsvenskan och följer den noga, särskilt Djurgården. Visst, det är mycket folk på matcherna även i Kina, men du känner ju ingen. I Sverige spelar du inför familj, vänner och folk du har en relation till. Man brinner lite mer för det då.

Senaste sejouren i klubben var lyckad. Sista säsongen gjorde han 9 mål på tretton matcher innan han lämnade för äventyret i Kina.

Det är ett par år sedan du lämnade Djurgården. Hur har du förändrats som spelare?

– Jag kan ge mer nu än tidigare. Innan var jag mer stressad över att få sticka utomlands. När det blir aktuellt att komma hem till Sverige så vill jag vinna en titel. Det är det jag strävar efter. Jag har inte tankarna på scouter eller andra klubbar i så fall – för när jag återvänder är det för att stanna och då vill jag vinna något.

Om du vill vinna något måste du hamna i en vinnande klubb...

– Du syftar på om Djurgården är det? De har haft det tufft de senaste åren på grund av att de haft en viss budget att leka. Resultaten styrs ofta av budgeten i fotbollsvärlden. Men det är en klubb som går framåt nu: de avslutade säsongen snyggt och har fått en duktig tränare Özcan Melkemichel som jag gillar. Han har en bra energi och är lite annorlunda på ett bra sätt.

Erton Fejzullahu.

28-åringen tror mycket på klubbens satsning.

– De får in Kerim (Mrabti) och Haris (Radetinac) efter skador. Två av mina bästa kompisar i fotbollsvärlden. Det kommer hända bra grejer i Djurgården men de behöver också en riktigt "tia" på planen, garvar Erton innan han utvecklar:

– Jag skulle gilla rollen som släpande anfallare: mellan mittfält och forward. Jag vill vara en playmaker som hellre gör assist än mål.

Hur ser du på andra allsvenska klubbar?

– Det finns mycket intresse från svenska klubbar. Det har varit fyra klubbar som tagit direkt kontakt med mig eller min agent. Intresset finns där, så man vet aldrig. Samtidigt ska det mycket till för att jag ska välja en annan klubb än Djurgården. Men precis som alla andra så stänger jag inga dörrar.

Samtalet glider in på allsvenskan. Erton är imponerad av Jönköpings Södra och Östersund. Men också av en tidigare tränare...

– Jag blev inte överraskad av att Malmö FF valde Magnus Pehrsson. Vi är vänner, har god kontakt och jag vet vad han går för. Det är en bra tränare och jag gillar hans tydliga spelfilosofi. Kanske hade han inte rätt material för den typen av fotboll i Djurgården för ett par år sedan, men kanske lyckas han med det i MFF.

Sugen på att spela för honom igen?

– Han tog mig till Djurgården och utvecklade mig några snäpp som gjorde att jag tog mig hela vägen till det riktiga landslaget. Jag har mycket att tacka honom och Djurgården för. MFF vore något speciellt såklart. Jag hade chansen att gå dit som ung – provspelade flera gånger – men valde FC Köpenhamn istället. Alla i Sverige borde vara stolta över Malmö som varit med i Champions League, de sätter svensk fotboll på kartan. Hatten av, liksom. Få spelare skulle säga nej till en klubb som Malmö, men samtidigt trivdes jag bra i Stockholm och det är som sagt svårt att välja bort Djurgården. Men... allt kan hända.

”Vill inte ha ett bekvämt liv”

Åren i Kina har, i princip, gjort Erton Fejzullahu ekonomiskt oberoende.

– Det beror på hur man lever såklart. Vilken livsstil man har. Jag skulle själv inte påstå att jag är ekonomiskt oberoende. Jag vill inte ha ett bekvämt liv. Jag gillar att vara hungrig och sträva efter nya utmaningar. Jag vill fixa mitt knä, spela igen och hitta glädjen på fotbollsplanen. Det är väl mest det jag har i fokus just nu.

Han tror dock inte att särskilt många fler får chansen att trygga framtiden i Fjärran Östern.

– Om det är någon spelare som sitter hemma och tänker "jag vill till Kina" – snabba er, alltså. Du har ett eller max två år på dig.

Enligt Erton är allsvenska spelare helt enkelt inte särskilt intressanta längre.

– Om ett eller två år kvittar det nog om du vunnit den allsvenska skytteligan – du får svårt att komma ens till andraligan. Jag menar: andraligan i Kina köper spelare som Nikica Jelavic direkt från Premier League. Alla – precis alla – vill in på den marknaden. Varenda jävel vill vara agent och komma in på ett hörn i Kina.

Men svensken kan alltså vara på väg åt andra hållet. Hem – till Sverige.

– Det ryktas om en ny ägare (i Dalian Transcendence) så då kanske han vill byta ut alla oss utlänningar. Man sitter aldrig helt safe, Det är egentligen ett sjukt scenario, men inget ovanligt i Kina. Något kommer förmodligen hända i januari.