Mardrömsresultat för ’Blåvitt’ i kvalet

FOTBOLL

GÖTEBORG. Sönderpsykade av finska ligatrean och dessutom två nyckelspelare skadade.

IFK Göteborgs Europa League-kval blev en mardröm.

– De får ju matchen precis dit de vill. Jag trodde att vi lärt oss det här nu, säger Tobias Hysén irriterat efter 1-2 hemma mot HJK Helsingfors.

Två år i rad har IFK Göteborg åkt ur Europa League i den tredje kvalomgången. Mycket tyder nu på att det blir en tredje gång också.

1-2 hemma mot HJK Helsingfors kom efter två individuella misstag på mittfältet som gav två HJK-mål, frustrerade hemmaspelare som skällde mer på domaren och motståndarna än fokuserade på varför deras egna passningsspel och bollmottagningar höll så oerhört låg kvalité.

– De har grym rutin på internationell nivå, det såg man i dag. De kan knepen, ligger kvar och vara skadade, smälla på oss i rätt ställe, ta extra tid på sig… De får oss ur balans många gånger genom att gnälla hit och dit. Vi fokuserade mer på domaren och vad de gjorde, säger John Alvbåge.

Matchen var en kopia på de tidigare då Göteborg åkt ur Europaspelet. Frustrerat och okoncentrerat, med mycket fel fokus.

– Vi får lite billiga frisparkar mot oss, det tar tid för dem. Det är precis så det är i Europa, och någonstans trodde man ju att vi hade lärt oss nu. Men vi får sätta oss ner och hitta tillbaka till oss själva igen, säger Tobias Hysén.

Blåstes på straff

Han startade som ensam anfallare med Sören Rieks som släpande bakom sig. Men varken Hysén eller inhoppande Gustav Engvall hade någon lycka med avsluten. Hysén blev dessutom varnad för filmning i straffområdet.

– Där får man för att man försöker stå upp. Jag får en smäll på den foten som är i marken. Så ett steg till kan jag ju ta utan problem. Men sen kommer nästa steg och då är den foten ur spel. Jag försöker ändå, men glider på knäna. Det ser säkert ut som en filmning, men… Jag ska kanske bara dyka med en gång i stället.

Det borde varit straff alltså?

– Ja, deras mittback sa det till mig också, ”hade du lagt dig med en gång så är det ju straff”.

Både Hysén och Mattias Bjärsmyr tvingades dessutom utgå skadade under matchen. Hysén på grund av smärta i höften (”gjorde djävulskt ont, men jag rehabtränar i morgon”) och Bjärsmyr på grund av krampkänning i låret. Samma ställe som höll honom borta från spel i sex veckor i våras. Han kommer att magnetröntgas i dag, fredag.

– Förhoppningvis är det inget som gått sönder, det känns inte så i alla fall. Men läkarteamet valde att plocka av mig i paus.

Se fler highlights här - Sportbladet i samarbete med Viasat

Se alla highlights på viasatsport.se

ARTIKELN HANDLAR OM