Publikskandalen på Gamla Ullevi

Disciplinnämndens beslut: Så straffas IFK

Av: 

Andreas Lillhannus

FOTBOLL

Malmö FF tilldöms 3-0-seger

Ett knallskott kastades mot Tobias Sana och en linjedomare.

Nu straffas IFK Göteborg.

Malmö FF tilldöms en vinst med 3-0.

– Förjäkligt att en sådan händelse ska få avgöra en fotbollsmatch, säger IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson till Sportbladet.

Den allsvenska fotbollsmatchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF, som spelades den 27 april, bröts sedan ett knallskott kastats mot MFF:s Tobias Sana och linjedomaren Mathias Klasenius.

Tobias Sana svarade med att kasta en hörnflagga mot publiken. Men som Sportbladet tidigare skrivit, blir Tobias Sana helt utan straff.

Det blir däremot inte IFK Göteborg, som nu straffas hårt av Disciplinnämnden.

Malmö tilldelas segern, med 3-0.

”Det är klarlagt att matchen avbröts av huvuddomaren Jonas Eriksson på grund av att en Göteborgssupporter kastat ett knallskott mot en Malmöspelare och den assisterande domaren samt att skälet för beslutet var att säkerheten på arenan var äventyrad”, skriver Disciplinnämnden i sin dom.

Slipper böter

IFK Göteborg behöver inte betala några böter.

– Det är ingen fråga vi haft i prövning. Det enda vi hade att pröva var den avbrutna matchen: Hur resultatet skulle bli, om den skulle återupptas eller spelas om. I övrigt har vi inte prövat det som hänt i matchen, det handlade bara om resulatet. Riksombudet, som anmälde själva matchärendet, kommer inte gå vidare med någonting övrigt, för någon annan anmälan har vi inte, säger Disciplinnämndens ordförande Kerstin Elserth till Sportbladet.

"Förjäkligt"

IFK Göteborg yrkade på att matchen skulle återupptas, ha 0-0 som slutresultat eller spelas om helt. Klubbens ordförande Frank Andersson blir besviken när han hör om beslutet.

– Vi har avvaktat ett resultat, nu får vi fundera på hur vi går vidare. Jag har ingen kommentar egentligen, förutom att det är förjäkligt att en sådan händelse ska få avgöra en fotbollsmatch, säger Frank Andersson.

Frank Andersson vet ännu inte om IFK Göteborg kommer att överklaga beslutet.

– Vi ska analysera det som Disciplinnämnden formulerat, sen får vi komma tillbaka med ett beslut, säger han.

Läs hela domen här:

SE OCKSÅ

Stora skandalen på två minuter

Andra publikskandaler i allsvenskan

25 april 2011: En assisterande domare träffas av ett knallskott i matchen mellan Syrianska och AIK och matchen bröts. Syrianska tilldömdes seger med 3–0 och AIK straffades även med böter på 150 000 kronor.

24 maj 2011: Ett knallskott kastas och en supporter springer in på Swedbank stadion, i samband med Skånederbyt mellan Malmö FF och Helsingborg, och attackerar HIF-målvakten Pär Hansson. Matchen bröts och Helsingborg tilldömdes senare segern med 3–0. MFF straffades även med böter på 150 000 kronor.

8 april 2013: Ett päron kastades in på planen på Stockholms stadion och träffade Mjällbys Gbenga Arokoyo, i bortamatchen mot Djurgården. Matchen bröts. Först beslutades att matchen skulle återupptas från den 38:e minuten, då Mjällby ledde med 1–0. Senare tilldömdes Mjällby segern med 3–0. Djurgården straffades även med böter på 15 000 kronor.

(TT)

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal.

Sportbladet

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Publikskandalen på Gamla Ullevi

Malmö FF

Tobias Sana

IFK Göteborg

Allsvenskan i fotboll

Syrianska FC

Djurgårdens IF Fotboll