Läktarskandal i Stockholmsderbyt

FOTBOLL

"Isak": Skulle inte våga ta med mina barn"

Maskerade djurgårdssupportrar slogs med polisen.
Då avbröts derbyt i över 30 minuter.
– Jag skulle inte våga ta mina barn till en derbymatch, säger Andreas Isaksson.

Foto: AFTONBLADET

Med tio minuter kvar av derbyt fick ett tjugotal maskerade djurgårdssupportrar nog. Romulo hade just skickat in 4–2 till Hammarby – och därmed förlängt Djurgårdens mardrömssvit till 14 raka derbyn utan seger – och de maskerade supportrarna tog sig ner från läktaren mot planen. Ett stort antal pyrotekniska pjäser och flaggpinnar kastades in på planen och mot de poliser och ordningsvakt som försökte lugna ner situationen.

”Det är inte acceptabelt”

Efter ett par minuters kalabalik utbröt slagsmål mellan delar av Djurgårdsklacken och ordningsmakten.

– Det är ingen rolig känsla när folk springer ner från läktaren. Då vet man vet inte. De kan ju springa in på planen? Då gäller det att vara snabb. Jag har varit med om såna här situationer tidigare, i Grekland. Jag vet att det går fort när det händer, säger Hammarbys lagkapten Kennedy Bakircioglu som skyndade sig av från planen.

Domare Andreas Ekberg avbröt då matchen. Först efter en halvtimmes avbrott kunde derbyts sista tio minuter slutföras.

Efteråt var spelarna och ledare uppgivna, oroliga – och förbannade.

– Det är klart att det är hemskt när folk beter sig såhär. Det är inte acceptabelt, säger Djurgårdens Andreas Isaksson.

Bosse Andersson ryter

Vad kan man göra åt det?

– Jag vet inte hur man ska ta tag i det här problemet. Klart att det inte är kul när inte familjer kan komma hit med barn och så. Jag skulle inte våga ta hit mina egna barn hit till en derbymatch.

Varför inte?

– Nej, för att sånt här kan hända, och det har hänt förut. Det är inte alls bra. Fotboll är till för barn och familjer – gamla och unga – och det är synd när inte vissa vågar gå på grund av såna här grejer.

Djurgårdens sportchefen Bosse Andersson röt rejält åt den delen av supporterkollektivet som ägnade sig åt våldsamheter.

– Jag såg maskerade som utanför läktaren var i handgemäng mot vakter. Det är klart att det inte är acceptabelt. Det är en skam för oss i Djurgården. Det är otroligt tråkigt att matchen avbröts, säger han och fortsätter:

– Vi förstår besvikelsen, visst gör vi det. Vi har inte vunnit en derbymatch, det här är femte förlusten under året. Men det måste finnas gränser. Det finns lagar och regler som man ska följa. Det gjorde man inte, och då begår man brott.

”Det är en skam för Djurgården”

Bosse Anderssons slutsats är solklar:

– Vi får ta vårt ansvar för vår supportersektion. Där finns det brister. Reaktionerna från supportrarna är inte acceptabla: det är en skam för Djurgården.

Han har hopp om att de som gjorde sig skyldiga till brott ska kunna lagföras och dömas.

– Det är som i samhället. Gör man brott ska man lagföras. Vi har 462 kameror på den här arenan. Det finns bra bilder och material om polisen vill göra något.