Avslöjar: Stjärnan på väg att lämna Blåvitt

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

IFK Göteborgs mittfältsstjärna Jakob Ankersen, 25, är nära att lämna allsvenskan.

Enligt uppgifter till Sportbladet och Het Nieuwsblad ska belgiska Lokeren vara överens med Blåvitt om en övergångssumma för dansken.

På torsdagskvällen möter IFK Göteborg polska Piast Gliwice i första matchen i andra kvalomgången till Europa League.

Efter några turbulenta veckor är Jakob Ankersen med i truppen och lär spela från start mot den polska tabelltvåan

Det kan dock bli en av Ankersens sista matcher för ekonomiskt hårt trängda IFK Göteborg. Den allsvenska storklubben är i ett stort behov av ett avancemang till Europa Leagues gruppspel eller flera spelarförsäljningar.

Får 5-7 miljoner

Enligt uppgifter som Sportbladet och Het Nieuwsblad tagit del av ska yttermittfältaren vara nära en övergång till den belgiska tabellelvan Lokeren.

Klubbarna uppges vara överens om en övergångssumma för 25-åringen och nu handlar det om att Ankersen själv ska bestämma sig för den belgiska klubben och bli överens om de personliga villkoren.

Enligt källorna ska övergångssumman för dansken, vars kontrakt går ut efter nästa säsong, ligga på 5–7 miljoner kronor.

Lokeren vill värva Ankersen som en tänkt framspelare till nyförvärvet, anfallsstjärnan Tom De Sutter.

Trots elfteplatsen i ligaspelet var Lokeren nära att knipa en kvalplats till Europa League via det slutspel som genomförs i Belgien efter ordinarie seriespel.

Personliga kan påverka

Återstår att se om Ankersen bestämmer sig för att satsande Lokeren är rätt steg i den forsatta karriären. Dessutom kan danskens personliga situation påverka övergången. Yttermittfältaren var nyligen ledig från IFK Göteborg sedan hans pappa drabbats av en hjärntumör.

Pappan, Palle Ankersen, har dock själv uppmanat sonen att försöka koncentrera sig på fotbollen:

– Jag har pratat med min pappa och vi kom överens om att jag måste spela matcher, jag måste fokusera på mig själv också. Det finns inget mer jag kan göra nu än att vänta och hoppas på det bästa, sa Ankersen till GT efter den allsvenska segern mot Sundsvall i söndags.

Lagkramrat med EM-hjälten

Lokeren är även nära att göra klart med ytterligare en svenskbekanting: den belgiska klubben är överens med både danska Odense och före detta Häcken- och Sundsvallsspelaren och isländske EM-hjälten Ari Freyr Skulason om en övergång. Där återstår bara en läkarundersökning innan transfern är formellt genomförd.

Sportbladet har försökt nå IFK Göteborgs sportchef Mats Gren för en kommentar.

Europa Leauge-kval i kväll: Piast Gliwic–IFK Göteborg 20:45

ARTIKELN HANDLAR OM