”Jag älskar fotbollen de spelar i Spanien”

FOTBOLL

Guidetti om terrorn, platsen bredvid Zlatan och hur bra han trivs i sitt lag

Foto: Guidetti får klara sig utan Zlatan i Turkiet i morgon.

Världen är mörk, men för få svenska spelare är fotbollslivet så ljust som för John Guidetti, 23.

I samband med tisdagens landslagsträning stannade ­anfallaren till en längre stund hos en mindre grupp svenska journalister och pratade om ­fotbollens förenande kraft, chanserna i landslaget och ­succén i Celta Vigo.

– Det är lite mañana mañana, avslappnat. Jag älskar livet i Spanien, säger Guidetti.

Profilerna: Han borde bli förbundskapten

Den här samlingen med landslaget är präglad av kriserna i vår omvärld. I samband med Blågults tisdagsträning är terrorattentaten i Belgien de stora nyheterna.

John Guidetti pratar om det som hänt på ett äkta och otvunget sätt.

– Jag skickar mina tankar till ­alla dem som blivit drabbade. Det är otroligt tråkigt att världen ska ­behöva se ut sådan, men det är den värld vi lever i.

– Jag litar 100 procent på alla säkerhetsansvariga kring landslaget när vi ska åka i väg till Turkiet. Sedan kan man aldrig vara 100-procentigt säker. De som satte sig på tunnelbanan i Bryssel eller åkte till flygplatsen trodde nog inte heller något skulle hända. Det kan hända var som helst, säger Guidetti.

Känner du någon gnagande oro?

– Jag kan känna en gnagande oro när jag sitter på ett flygplan och det blir luftgropar… Man kan bli överkörd när man går över gatan. Men man kan inte gå runt och ­vara rädd hela livet.

– Nära och kära är alltid oroliga. Jag ringer också till mamma och säger till henne att hon ska vara rädd om sig när hon åker till Afrika.

”Inte låta dem vinna”

– Fotboll är något som för människor samman. Fotboll är en fest. I Sverige är det ett bra sätt att ­integrera människor. Vi ska inte låta ondskan ta över det. Vi kan ­inte låta dem vinna genom att stänga ned allting. Men jag kan ­inte uttala mig om det här. Jag är ingen politiker, säger Guidetti.

Fotbollslivet leker för 23-åringen efter ett par mörka skadeår. Flytten till Celta Vigo i somras har blivit en stor succé.

– Det har gått bra. Jag visste att det skulle ta ett tag att komma in i det. Första halvåret gjorde jag ett mål på bara inhopp. Nu på andra halvan av säsongen, som inte är slut än, har jag gjort elva mål.

Det tillhör inte vanligheterna att svenska anfallare, förutom ­Zlatan då, gör många mål i någon av de stora ligorna.

Vad är det för egenskaper som gör att du lyckas?

– Jag vet inte. Jag har gjort min grej. Det är fantastiskt kul, fansen tycker om mig och jag tycker om dem väldigt mycket. Jag får bra förtroende och klickar bra med spelarna. Jag trivs i den miljön. Det är lite mañana mañana, det är lite avslappnat. Jag älskar fotbollen de spelar. Det går snabbt och jag utvecklar mina andra delar. Förut var jag mest en anfallare som passade bra inne i boxen. Jag kommer ner mer och hämtar, ­vänder upp. Tekniken höjs.

– Jag älskar livet i Spanien. Det är 18 grader och sol, tre minuter till vattnet, tio minuter till stranden och tre timmar med bil till Vigge (Victor Nilsson Lindelöf). Jag har gått runt i shorts och t-shirt senaste dagarna. Och nu är jag inte den ende som sover på eftermiddagarna heller…

Stora lag efter

– Det var ett perfekt steg. Det var nog inte många som kände till Celta Vigo på det här sättet, att vi skulle ha den här framgången. Det blir tufft, men vi är bara sex poäng bakom en Champions League-plats och Villarreal har svårt spelprogram kvar. Det är stora lag som ligger efter oss.

Att du dessutom skulle trivas så bra socialt?

– Äh, jag är ganska enkel att ha att göra med. Jag är mig själv. Jag kör bara. Jag kan inte prata spanska men jag går ut och ”droppar” en intervju – och det blir som det blir. Lite med glimten i ögat.

Hur mycket av lyftet tar du med dig hit till landslaget?

– Otroligt mycket. Det var fantastiskt skönt att få göra ett mål innan jag kom hit, då gör det ­inget att man kommer hit med lite ­stela buggar. Man kommer hit med ett bättre självförtroende, kroppen känns starkare, jag känner mig snabbare, touchen är bättre. Jag var skadad i två år och nu ­utvecklas jag hela tiden.

– Jag missade de här viktiga åren mellan 20 och 22. Min utveckling kommer nu i stället. Förhoppningsvis är det här bara början.

Hur viktigt är det att ni andra anfallare i landslaget kan avlasta den ende superstjärnan Sverige har?

– Jag tror alla behövs. Om inte elva spelare spelar på topp i ett EM eller mot en toppnation så blir det svårt att vinna. Att vi dessutom har en spelare som Zlatan i vårt lag är bara plus. Han kan göra det som ingen förväntar sig. 

Är du ännu mer motiverad när du kommer hit när du verkligen har platsen bredvid Zlatan inom räckhåll?

– Jag är glad att vara här, jag ska göra mitt bästa. Vi har många bra spelare. Jag är glad för de minuter jag får. Får jag inte spela så handlar det om att pusha grabbarna. Det handlar om att Sverige ska gå långt, inte om att John ska prestera.

Profilerna: Han borde bli förbundskapten

ARTIKELN HANDLAR OM