Nilsson: Ska lägga det bakom oss nu

Efter missnöjet – då ska klubbarna möta förbundet

Sundhage.
Sundhage.

"Ett lågvattenmärke", sa Pia Sundhage.

"Vi kan inte leva med situationen", sa förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson.

Nu ser den infekterade relationen mellan klubbarna och svenska landslaget ut att få en lösning.

Pia Sundhages kontrakt gick ut i slutet av 2016. Med det i åtanke röstade de allsvenska klubbarnas ordföranden nyligen om huruvida de ville ha kvar förbundskaptenen som just bärgat OS-silver i Rio.

Noll sa ja. Tolv sa nej.

Utan vetskap om detta förlängde Sundhage avtalet över 2017, för att leda blågult i EM nästa sommar.

Ingen har kontaktat Sundhage

Detta för med sig en märklig situation där Pia Sundhage förväntas hålla kontinuerlig kontakt och hämta sina spelare från klubbar som hon vet har velat ha bort henne. Och vad som varit värre: inte ens efter att omröstningen blivit känd upplever hon att någon har vänt sig till henne med konkreta synpunkter på vad hon har gjort fel.

Ska vi kalla det en schism? Ett utbrett missnöje? Eller kanske en infekterad relation? När Sportbladet pratade med förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson under tisdagen sa han åtminstone att situationen var ohållbar.

"Nu fokuserar vi på sporten"

Under onsdagen har han funnit en väg framåt. 21 november har Elitföreningen Damfotboll (EFD) ett möte med sina medlemsföreningar. Där kommer förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand sitta med för att få höra åsikterna om förbundskaptensvalet direkt.

– Vi ska lyssna och se vad de tycker och tänker, säger Karl-Erik Nilsson.

Förväntar ni er få höra mer om klubbarnas kritik mot Pia?

– Det viktiga med mötet är att föra en dialog och utifrån det skapa en bra plattform att gå vidare. Det är lite tidigt att måla upp stora förväntningar, så vi tar det inte som något mer dramatiskt än att det är ett sätt att mötas. Med EFD:s ledning har vi tät och regelbunden kontakt, men det här är en möjlighet för föreningar att framföra sina åsikter.

Är målet att efter 21 november absolut kunna lägga hela saken bakom oss?

– Jag tycker nog att vi kan lägga det bakom oss redan nu. Nu fokuserar vi på det sportsliga.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.