”Blir en av världens farligaste platser...”

avPatrik Brenning

Publicerad:

Det här kan Chelsea förvänta sig av Conte

Efter EM kommer stämningen förvandlas på Chelseas träningsanläggning.

Då kommer världens mest förstående kvinna och världens mest krävande man till klubben.

Fråga bara Andreas Pirlo.

– Antonio Conte är ett monster och när han är arg är omklädningsrummet en av världens farligaste platser.

”Det jag kan säga är att Antonio Conte är ett geni. Men som med alla genier så är han också galen”. Orden är Andrea Pirlos och är det någon som känner Chelseas nye tränare så är det 36-åringen.

Pirlo spelade mot spelaren Conte i Serie A under flera år kring millenieskiftet och blev 2011 tränaren Contes viktigaste pusselbit när de båda anslöt till Juventus samtidigt. Då dröjde det inte länge innan Pirlo fick veta vad som väntade.

”Rörde sig som en huggorm”

”Han presenterade sig första gången för oss på gymmet under försäsongslägret i Bardonecchia. Han kokade redan då och rörde sig som en huggorm. 'Den här truppen, kära killar, kommer från två raka sjundeplatser. Det är galenskap. Chockerande. Det är inte det jag är här för. Så det är dags att ni slutar vara skit'.

Utdraget är hämtat från Andrea Pirlos självbiografi ”Jag tänker därför spelar jag” där 36-åringen skriver utvecklande om sin gamle tränare. Tillsammans gick de obesegrade från sin första säsong i Turin, förbättrade poängskörden när andra raka titeln säkrades säsong två och slog drömgränsen 100 poäng när ligatrippeln blev ett faktum säsong tre. Sedan lämnade Antonio Conte för att ta över Italiens landslag.

Ingen kan ifrågasätta den 46-årige managerns meritlista, varken som tränare eller spelare. Däremot kommer italienaren med en kontroversiell historia då han stängdes av tio månader för att under sin tid som tränare för Siena 2010-2011 valt att inte rapportera en händelse där klubbpresidenten uttryckligen bett hans lag att förlora. Det är samtidigt ett straff som efter överklagan drogs ned till fyra månader och Conte sedan flera år avtjänat.

”Ingen mer förstående än hans fru”

Nu ser 46-åringen istället framåt och det är något bekant han skymtar borta i London. Kvalitetsmässigt måste Chelseas spelartrupp visserligen ses som betydligt mer färdigutvecklad än den Juventus hade när italienaren tog över 2011 men en likheterna finns också där. En sovande jätte mitt i serien som ändå förväntas vara med och slåss om ligatiteln redan kommande säsong. Med Conte på bänken är förväntningarna att Chelsea ska vinna.

I den 46-årige italienaren kan Chelsea-fansen förvänta sig en utåtagerande, passionerad men också extremt noggrann manager. Conte har också ägnat det gångna året åt att förbereda sig för en framtid i Premier League genom att plugga engelska.

– Hela hans liv är fotboll. Jag vet att han sitter uppe till tre eller fyra på natten för att studera videos, hitta fel och kartlägga kommande motståndare. Jag vet till och med att han kan vakna mitt i natten och tända sovrumslampan om han kommit på en idé han känner att han måste skriva ner. Du kan inte hitta en mer förstående kvinna i världen än hans fru Elisabetta, har Pirlo vittnat om i en intervju publicerad av Mirror.

”Skulle aldrig välja den platsen igen”

Som tränare är 46-åringen också känd för sin anpassningsförmåga till olika klubbar och för sin förmåga att få ut maximalt av det spelarmaterial han har till sitt förfogande. Conte har instruerat lag till spel med såväl 3-5-2-uppställningar som 4-2-4. Det senare en tidig favorit innan filosofin justerades till Juventus fördel för att bättre passa en viss Andrea Pirlo på mittfältet.

”Jag förväntade mig att han skulle vara bra, men inte så bra. Jag trodde att jag skulle få en tränare med en stor vilja och karisma men upptäckte att han också har mycket att lära ut till sina kollegor om taktik och teknik”, skriver Pirlo i sin självbiografi.

Samtidigt har den 36-årige legendaren också en viktig varning till alla spelare i Chelsea.

”När jag ser tillbaka på allt är det en sak jag aldrig skulle göra igen: Att välja platsen bredvid Gigi Buffon i omklädningsrummet. Den precis bredvid dörren. Det är den farligaste platsen i hela Turin, speciellt i halvtid. Conte stormar in och börjar, till och med när vi är på väg att vinna, kasta vad han än får tag på mot väggen – vilket är precis där jag sitter. Och det är oftast vattenflaskor. Vattenflaskor fulla med vatten. Väldigt bubbligt vatten. Han förvandlas till ett monster och är aldrig nöjd eftersom det alltid finns någon liten detalj som inte är perfekt.”

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM