Tabben som visar att allt är en bluff

Publicerad 2016-10-25

”Skriv något i stil med det här...”

Victor Anichebe, tidigare i West Bromwich Albion, svarade för en riktig blunder i sociala medier.
Victor Anichebe, tidigare i West Bromwich Albion, svarade för en riktig blunder i sociala medier.

Fler och fler fotbollsspelare använder sociala medier för att kommunicera direkt med fansen.

Men hur mycket är egentligen deras egna ord?

En pinsam tabbe av en bänknötare i Sunderland får oss att undra…

Sportbladet har tidigare granskat sociala mediers positiva och negativa sidor inom fotbollen. I en enkät där 54 allsvenska fotbollsspelare deltog svarade 89 procent att sociala medier förbättrat deras kontakt med supportrarna.

Det må vara sant för allsvenskan. Där råder det inga tveksamheter om att spelarna själva sitter bakom spakarna när de tackar för stödet, uttrycker sina åsikter i största allmänhet eller för direkt dialog med enskilda fans.

”Kan du skriva något i stil med...”

Men hur är det egentligen i de större ligorna?

I stort sett alla Premier League-stjärnor finns såväl på Instagram, Snapchat som Twitter och inte sällan använder de sina kanaler för att hylla fansen efter matcherna.

Men hur mycket av det som skrivs är deras egna ord och hur mycket är förfinat och omformulerat av PR-medarbetare inom respektive klubb?

Frågan väcks när det nu uppdagats att till och med förhållandevis anonyma bänkspelare får hjälp med att skriva sina inlägg.

I söndags, efter 1-0-matchen mellan West Ham och Sunderland, ville gästernas Victor Anichebe berömma bortaklacken och han gjorde det via en hälsning på Twitter.

Det fanns dock ett problem.

Den som publicerade inlägget, bevisligen inte Anichebe själv, hade glömt att stryka den första meningen.

”Kan du skriva något i stil med: Fantastiskt stöd i går och grym insats av grabbarna. Tråkigt resultat men vi kämpar på!”, stod att läsa i inlägget som avpublicerades relativt snabbt men som uppmärksamma läsare förstås hann skärmdumpa.

Reagerar kraftigt

Att stora Premier League-stjärnor får sina sociala medier-inlägg ”putsade” av PR-proffs är en illa dold hemlighet men 28-årige Victor Anichebe kan knappast beskrivas som en stor stjärna. Han har 12 800 följare på sin twitter och har ”bara” fått spela totalt 15 minuter den här säsongen.

Och inte ens han skriver sina inlägg själv.

”Premier League-klubbarna kan inte hindra sina spelare från att använda sociala medier, men de kan hindra dem från att använda sociala medier så som de är tänkta att användas. Kurserna som spelarna tvingas ta av sina arbetsgivare borde heta ’om du tänker använda sociala medier, se i så fall till att du inte säger något intressant’”, skriver The Telegraphs krönikör Luke Edwards, en av många som reagerat kraftigt på fadäsen.

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.