VM-finalisten missar OS efter kvalfiasko

avMakoto Asahara

FOTBOLL

Förbundet avslöjar – förbundskaptenen lämnar efter misslyckandet

6–1 mot Vietnam var Japans första seger i det asiatiska OS-kvalet.

En seger som kom allt för sent. Kinas seger över Sydkorea innebar att förra årets VM-finalist missar OS-fotbollsturneringen i sommar.

Foto: TT

Efter att ha inlett kvalspelet med tre raka matcher utan seger var Japans OS-deltagande i högsta grad i farozonen. Rent utav omöjlig ur ett rent praktiskt perspektiv. Kinas 1–0-seger över Sydkorea under måndagen grusade dock även de teoretiska chanserna för "Nadeshiko Japan", som nu får beskåda OS-festen i Brasilien från hemmaplan.

6–1-segern mot Vietnam var Japans första under kvalspelet, efter att ha förlorat mot Australien och Kina och kryssat mot Sydkorea.

I efterdyningarna av den betydelselösa segern meddelar också det japanska fotbollsförbundets ordförande Kuniya Daini att förbundskaptenen Norio Sasaki lämnar posten som förbundskapten.

– Nästa OS är i Tokyo. Vi vill så snabbt som möjligt få en nystart, säger Daini enligt NHK och flera andra japanska medier, även om Sasaki själv ännu inte uttalat sig i frågan.

Kunde inte rida på framgångsvåg

Redan efter förlusten i den tredje omgången mot Kina förra veckan tydde det mesta på att det japanska landslaget, som så sent som förra året spelade VM-final, chockartat skulle missa OS.

– Förlusten är mitt ansvar, sa förbundskaptenen Norio Sasaki då.

Efter att kvalfiaskot blev ett faktum under måndagen konstaterade förbundskaptenen att det var ett kval där det mesta gick emot det passningsskickliga och folkkära landslaget.

– Eftersom vi inte vann första matchen kunde vi inte rida på någon framgångsvåg. Även om det var motstånd vi ska kunna slå så blåste inte vindarna vår väg, vilket slutade med att det blev ett väldigt tufft kval, sa Sasaki enligt japanska Sportsnavi.

Istället för Japan är Australien och Kina klara för OS-spel, då de säkrat de två högsta placeringarna i kvalgruppen med en omgång kvar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Japan