Tysk domare erkänner spel på egen match

FOTBOLL

Jätteskandalen ett faktum

Domaren Robert Hoyzer erkänner sig skyldig till spelskandalen som skakat den tyska fotbollen.

Hoyzer kan ha påverkat resultatet i fyra matcher.

”Anklagelserna som riktats mot mig är i huvudsak sanna”, sade Hoyzer på torsdagen genom sina advokater.

”Jag ångrar djupt mitt uppträdande och ber om ursäkt till det tyska fotbollsförbundet, mina domarkollegor och fotbollssupportrarna.

Det var i förra veckan som misstankar framkom om att Hoyzer hade spelat pengar på matcher som han själv varit domare i. Tyska fotbollsförbundet, DFB, meddelade att Hoyzer misstänktes för att ha påverkat en cupmatch mellan amatörlaget SC Paderborn och bundesligalaget Hamburg i augusti förra året.

Hoyzer var huvuddomare – och resultatet iögonfallande.

Med hjälp av två tveksamma straffar – samt en utvisning på Hamburgstjärnan Emile Mpenza för protest – vann högoddsaren Paderborn cupmötet med 4–2. En av dem som tjänade på resultatet var Hoyzer.

På torsdagen framkom det också att Hoyzer ska ha spelat på ytterligare tre matcher som han själv varit domare i. Händelserna utreds av det tyska förbundet såväl som tyska åklagare.

För att undvika liknande spelskandaler i framtiden kommer det tyska fotbollsförbundet redan nu att vidta åtgärder. En ändring blir att domare till matcherna utses endast två dagar före match. Därmed hoppas förbundet minimera risken att någon med ekonomiska intressen söker upp en domare i ett försök att påverka honom.

Det kommer också att finnas domarkontrollanter på varje cupmatch från och med första omgången. Idag är domarkontrollanter på plats endast från andra omgången och framåt.

Sportbladet - TT