”Jag har inget emot om Sverige blir först”

FOTBOLL

Tränarna vill ha målkameror och Lagrell är positiv

De allsvenska klubbarna är eniga - inför målkameror i fotbollen.

Lars-Åke Lagrell håller med.

- Jag har inget emot om Sverige blir först med att använda den metoden på prov, säger Svenska fotbollförbundets ordförande.

Foto: "Inom en nära framtid" Fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell är positiv till målkameror i svensk fotboll.

En hel fotbollsvärld har sett och skrattat åt bilderna från matchen mellan Manchester United och Tottenham i förrgår.

Spurs Pedro Mendes drog på ett lobbskott som Unitedmålvakten Roy Carroll fumlade in över mållinjen.

Men varken domaren Mark Clattenburg eller assisterande domaren Ray Lewis upptäckte det som övriga på Old Trafford, och alla som sett bilderna ser - att bollen är innanför mållinjen med någon meter.

Domarmissen aktualiserar frågan om målkameror.

Sportbladets rundringning till samtliga allsvenska klubbar ger ett entydigt svar: i stort sett alla vill ha målkameror. Djurgårdens tränare Kjell Jonevret är den ende som är tveksam.

- Nja, det är väl bra om det finns. Men hur mycket kostar det och hur ofta används det? I allsvenskan känns det som en väldigt stor investering. Men har jag fel och det inte kostar så mycket får jag väl ändra mig, säger Jonevret.

En klar majoritet av hans kolleger tycker att det definitivt är tid att ta hjälp av modern teknik.

- Ja, allting som bidrar till en rättvis bedömning är bra, säger mästartränaren Tom Prahl.

"Måste utvecklas"

- Fotbollen är på väg in i en ny era där det finns ett stort ekonomiskt ansvar. Då måste idrotten även utvecklas med ny teknologi, säger Assyriskas nye tränare, José Morais.

Elitserien i ishockey införde målkameror för ett par år sedan. Hockeyligan investerade nära tre miljoner kronor i 24 kameror som i dag finns i tolv hockeyarenor.

Lars-Åke Lagrell är positiv till att använda målkameror även inom fotbollen.

- Jag tror att det kommer inom en nära framtid. Men det är svårt för oss i Sverige att själva ta ett eget beslut om målkameror. Fotbollens regler är internationella.

Men det finns en öppning för en snabbare lösning. Sverige och allsvenskan har tidigare varit föregångsland med att testa regelnyheter inom fotbollen på uppdrag av Fifa och Uefa.

- Det var en svensk idé och vi var först med att på prov förbjuda bakåtspel där målvakten inte fick ta upp bollen med händerna, säger Lars-Åke Lagrell.

Kan inte förbundet ta initiativ till att svensk fotboll på prov testar att använda sig av målkameror?

- Nu har det ju inte hänt något i svensk fotboll som fått debatten att blossa upp. Så just nu känns det inte aktuellt. Men om någon annan vill driva på i den fråga är jag postivt inställd till det.

Tycker du att målkamera ska införas i allsvenskan?

IFK Göteborg

Halmstad

Hammarby

Helsingborg

Häcken

Kalmar

Landskrona

Malmö FF

Gif Sundsvall

Örgryte

Assyriska

Djurgården

Elfsborg

Gefle

Michael Wagner, Johan Rikner

ARTIKELN HANDLAR OM