”Jag förstår att de frågade Laudrup”

avMartin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:

Tvåårskontrakt för Hareide med danska landslaget

Hareide presenterades i omklädningsrummet.
Foto: Ekstrabladet
Hareide presenterades i omklädningsrummet.

Åge Hareide är klar som ny förbundskapten för det danska landslaget.

Hareides fick jobbet i kamp med Michael Laudrup och kontraktet gäller fram till VM 2018.

– Det är naturligt att DBU (danska fotbollsförbundet) frågade Laudrup, alla önskar att han skulle vara förbundskapten, säger Hareide.

Det har varit en illa dold hemlighet, men nu är det bekräftat.

I dag presenterades Åge Hareide, 62, som Morten Olsens efterträdare som förbundskapten för det danska landslaget och tillträder tjänsten 1 mars 2016.

– Jag är stolt, glad och ödmjuk över att bli ny dansk förbundskapten och ta över efter Morten Olsen som jag känner personligen och som varit en stor tränare för danska landslaget, säger Hareide i ett pressmeddelande.

Kontrakt över två år

Den 62-årige norrmannen bekräftade i förra veckan att han lämnar Malmö FF efter två säsonger som tränare vilket resulterade i ett SM-guld och två avancemang in till Champions Leagues gruppspel.

Det nya kontraktet med Danmark sträcker sig dock bara över två år – fram till och med VM i Ryssland 2018 – med option för ytterligare två år vilket ställer tidiga krav på Hareide att få ihop ett fungerande lag.

– Jag kommer att spela en attackerande fotboll, men är inte så fast vid något spelsystem. Jag har spelat 4-3-3, 4-2-3-1 och med Malmö både 4-4-2 och 3-5-2, det är bara en lek med siffror, säger Åge Hareide på presskonferensen.

Hareide sägs ha vunnit kampen efter att bland annat Michael Laudrup tackat nej.

– Michael Laudrup är en av de största fotbollsikonerna i Danmark tillsammans med Morten Olsen. Det är naturligt att DBU (danska fotbollsförbundet) frågade honom, alla önskar att han skulle vara förbundskapten. Jag förstår att Laudrup blivit tillfrågad och har inga problem med det, säger Hareide på presskonferensen.

”Förtjänar att vara med”

Danmark fick en förhållande vis bra lottning i kvalet till VM och möter Rumänien, Polen, Montenegro, Armenien och Kazakhstan i gruppen.

– Det är en ära att ta över. Större än att vara norsk förbundskapten faktiskt, säger Hareide.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM