Frändén: Spelade bort en tung rival från titeln

Uppdaterad 2015-04-06 | Publicerad 2015-04-05

PSG behövde inte ens ta ut sig

MARSEILLE. 167 länder kan ju inte ha fel, tänkte Marseille och PSG och bjöd på en av vårens svettigaste uppgörelser.

Efter första halvlek hade hemmalaget gett oss all fotboll vi behövde, men gästerna hade bara gläntat lite på dörren.

Efter nittio minuter står den på vid gavel för en tredje rak ligatitel för Paris Saint-Germain.

Johanna Frändén.

PSG tog avsparken, Marseille tog initiativet med en ursinnig press från start och årets mest efterlängtade match kunde börja.

Det är tätt med stora möten i Europa, men i Frankrike finns inget som liknar en drabbning mellan OM och PSG. Har man sett lagen mötas på Parc des Princes börjar man förstå vad det handlar om. Har man sett ett tifo ackompanjerat av 65 000 busvisslingar på olika ljudfrekvenser på ett nybyggt Stade Vélodrome i Marseille så vet man exakt.

På Virage Nord, en av Europas mest testosteronstinna fotbollsläktare, hade klacken gjort sig mödan att hälsa Zlatan Ibrahimovic välkommen med tre banderoller på svenska där meddelandet i korta drag bestod i att det enda som är skit med Frankrike är PSG-svensken.

Jag vet inte om Zlatan såg budskapet, men något större avtryck gjorde han inte i första halvlek i Marseille.

1–0-målet var ett anfall som såg ut som en tanke; OM-höstens succéman André-Pierre Gignac på en framspelning av vinterhalvårets uppenbarelse Dimitri Payet och boom, nick, nät och så stod det 1–0 till hemmalaget. Någonstans under Gignacs skuldror hade också Paris nya älsklingsbrasse Marquinhos markeringsförsök krossats till småbitar.

Ingen kan säga att målet var väntat

Kvitteringen några minuter senare följde ett liknande mönster, men ingen kan säga att målet var väntat. Blaise Matuidi var enda fransman på plan för PSG i kväll, och med sin uppoffrande spelstil och slängiga intervallöpning har han blivit parissupportrarnas enda återkommande påminnelse om den franska talangbanken i huvudstaden. Att Matuidi rakat in några mål på Parc des Princes från sin mittfältsposition har bidragit till hajpen, men de har aldrig varit anledningen till att han är så kramad av supportrarna.

På Vélodrome-stadion i kväll gymnastiserade han in ett klassmål som kommer att kliva rakt in i Clasico-historien i Frankrike, utan att passera gå.

Det hade normalt sett hängt kvar ett tag på näthinnan också, men André-Pierre Gignac hade direkt motsatta planer och 2–1-målet var både vackert och välkommet. Marseille pressade med några minuters undantag sönder PSG:s ansatser i första halvlek och visste att de behövde utdelning på taktiken för att orka i nittio minuter.

När halvtidsvisslan ljöd hade vi egentligen fått fotboll för att stå oss hela vårsäsongen och en bra bit in på sommaruppehållet, men PSG hade mest skjutit in sig i första halvlek. När de kom ikapp för andra gången under kvällen – denna gång via en botgörande Marquinhos på en misstänkt missad Ibrahimovic-frispark – kändes det som att Marseilles bästa hopp stod till delad poäng.

PSG ett lag som kommer tillbaka

Paris Saint-Germain 2015 har den mödosamma vägen skaffat sig den rutin och det kunnande som det innebär att inte släppa iväg en match när man väl fångat upp den.

2–3 skulle bli en zlatanisk 100-målstriumf i PSG-dräkten, men Jérémy Morels smalben var i vägen och efter knappa timmens ömsom irrande, ömsom hukande i det tekniska området satte sig OM-tränaren Marcelo Bielsa till slut på sin kylväska.

Den excentriske argentinaren hävdade efter den senaste tidens 6–1- och 4–0-resultat att han i själva verket är ”medelmåttig och medioker” och att alla hyllningar som vittnar om motsatsen är ett missförstånd.

Det stämmer så klart inte, Bielsa har krämat ur precis allt han kan av det här laget, men han har inte lyckats triumfera mot något av Ligue 1:s andra storlag den här säsongen och i kväll stod ett mer taktiskt och kvalitetsmässigt väldisponerat PSG för motståndet.

PSG har blivit ett lag som hamnar i underläge och kommer tillbaka, ett tålmodigt gäng som har en plan trots att målen faller åt fel håll och trots att människor i 167 länder (17 mer än original-Clásicot i Spanien för några veckor sedan minsann) sitter hemma framför tv:n och ser på. Lyon har några löpningar kvar att ge i kampen om titelstriden, men i kväll spelade PSG bort den första av två tunga rivaler. Och faktum är att man inte ens tog ut sig.

Följ ämnen i artikeln