VIBES VAD

FOTBOLL

Lovar ett nytt målkalas – annars fixar han fikafest: ”Blir tuffare för mig i år”

Foto: ”räknar med hjälp av min familj...” Lasse Vibe hoppas först och främst på att nå sin målsättning. Om det inte går vägen har han en helt annan utmaning framför sig...Foto

Får vi åter se Lasse Vibe, 28, i toppen av allsvenska skytteligan – eller som dansk konditor?

– För IFK Göteborg är det en vinnarsituation. Om inte jag gör målen har vi flera andra som gör dem i stället, säger Vibe.

Med 23 gjorda mål blev IFK Göteborgsanfallaren allsvensk skyttekung 2014.

Han blev dansk landslagsman och vinterns transferfönsters mest omskrivne allsvenske spelare.

Nobbade 40 miljoner

Bland annat tackade Vibe nej till ett bud från kinesiska Tianjin Teda som, enligt uppgifter, skulle ha gett honom över 40 miljoner kronor netto för två års spel.

– Jag har valt att inte kommentera det mer. Det blir fel oavsett vad jag säger och då måste jag även kommentera saker jag sagt tidigare. Då är det bättre att sätta stopp där, säger Vibe lugnt.

Men din ambition med karriären är samma som tidigare?

– Ja, precis som för nästan alla spelare. Dyker rätt klubb upp under sommaren så lyssnar jag.

Trots detta har Vibe inga problem med att offentligt sätta upp en mål-målsättning för sig själv inför den allsvenska säsongen.

– Jag vet att det kommer bli tuffare för mig i år, men 15 mål är en bra målsättning. Det skulle vara löjligt om jag sa 10 efter att ha gjort 23 mål förra året. Ett snitt på 0,5 mål per match är rimligt.

– Jag vill vara ambitiös och jag förväntar mig mycket av mig själv. Fysiskt är jag i bättre form nu än för ett år sedan. Nu gäller det att spetsa själva matchformen, säger Vibe.

Varför är 15 mål en rimlig gräns?

– För jag utgår från att jag spelar 30 matcher minus eventuella avstängningar och skador.

Vad är skillnaden för dig som anfallare mellan IFK Göteborg 2014 och 2015?

– För ett år sedan gick mycket av vårt spel ut på att det var jag som skulle avsluta anfallen. Vi hade ett lag som passade mig väldigt bra.

– Nu har vi fått in spelare som Sören Rieks och Jakob Ankersen som alltid producerat mål, Gustav Engvall har etablerat sig i allsvenskan och Mikael Boman har gjort tio mål per säsong i Halmstad.

– Vi är fler som delar ansvaret och om det går bra för IFK Göteborg är det inte bara jag som gör mer än tio mål.

Vilka är främsta konkurrenterna om titeln som allsvensk skyttekung?

– Det där är svårtippat eftersom allsvenskan spelar vår–höst och en del spelare försvinner under sommaren. Förra året var Erton Fejzullahu och El Kabir några av favoriterna, sedan hamnade Accam, Ricardo Santos och jag i toppen.

– Rosenberg, Molins, Malmös nya norrmän och jag kommer att tippas i år, men jag tror även Kamara i Örebro (Alhassan) och i Norrköping (Alhaji) kommer göra mycket mål.

– De är fysiskt starka, snabba och har den mål-DNA och egoism som ibland saknas hos oss skandinaver.

En barndomsfavorit

Med tanke på ditt vad, gillar du wienerbröd?

– Ja, absolut! Ett av mina starkaste minnen från min uppväxt hemma i Danmark är när jag åkte med pappa och handlade på helgerna. Jag hade två mål: att få tio kronor att satsa på matcher i Premier League och att vi skulle köpa med oss wienerbröd hem.

Vad tror du er tränare Jörgen Lennartsson tycker om vadet?

– Jag tror han tycker det är kul. Jörgen är en profil. Och han gillar det goda i livet, säger Lasse Vibe.

Allsvenska vadet med Sportbladet: Lasse Vibe

Vadet: Lasse Vibe ska göra 15 mål totalt eller snitta 0,5 mål per match.

I potten: Om Vibe misslyckas med vadet ska han baka och förse hela IFK Göteborgs A-trupp, med tränaren Jörgen Lennartsson i spetsen, med danska wienerbrød med chokolade.

SÅ SÄGER VIBE...

– Det är en win-win-situation. 15 mål är tufft att göra, men jag kommer ha de kraven på mig oavsett vad jag säger så det är lika bra att köra med öppna kort. Gör jag inte så många mål kommer det vara någon annan i IFK Göteborg som presterar och wienerbröden räknar jag med att klara av med hjälp av mer kunniga inom min familj.  

...OCH SÅ SÄGER EXPERTERNA:

Gustav Engvall, 18, anfallskollega, IFK Göteborg:

– 15 mål känns helt rimligt för Lasse att klara av. Han gjorde en fantastisk säsong i fjol och det blir nog väl tufft att göra 23 mål igen. Dessutom har vi fått in flera bra offensiva spelare som är målskyttar.

Om han misslyckas med målen fixar han att baka wienerbröden då?

– Lasse är bra på allt han gör så det räknar jag kallt med.

Fredric Bergstrand, 41, kock Kamratgården, IFK Göteborg:

– Lasse får definitivt lättare att göra 15 mål än att baka! En wienerdeg är inte lätt att få ihop. Han får köpa in en färdig bake off-deg om han ska ro hem det.

Vem är IFK Göteborgs största kak- och bullmonster?

– Adam Johansson. Han vill ofta ha bullar, men han är också en av de mest träningsdisciplinerade. Gustav Svensson är en utmanare. Ska jag även ta med ledarna så är Jörgen Lennartsson en given kandidat.

Birgitta Rasmusson, 75, bakboksförfattare och expert i Hela Sverige bakar:

– Bra val av fotbollsspelaren. Det danska wienerbrödet är en världskändis, vida mer omtalad än den svenska kanelbullen.

– Han ska kunna klara av bakningen. Det gäller att kavla in smöret på rätt sätt, vid rätt temperatur, för att få den här bladiga smaken och utseendet.

– Sedan är danskarna lite speciella. Vi har översatt vår bok ”Sju sorters kakor” till många olika språk, men aldrig till danska. Det har varit väldigt tuffa förhandlingar, men danskarna vägrar att acceptera det svenska sättet att baka wienerbröd på.

Sportbladets omdöme: 50% chans att klara vadet (målgörandet, alltså). Avgörande kan bli om Vibe är kvar i IFK Göteborg efter sommarens transferfönster.

ARTIKELN HANDLAR OM