”Försöker bara skydda huvudet”

avPatrik Brenning

Publicerad:

Anmäler polisen efter bråket: Får utredas

Ett internt slagsmål utbröt i Djurgårdsklacken efter Kevin Walkers kvitteringsmål som hjälper ärkerivalen AIK i guldjakten.

Nu anmäls polisen för sitt ingripande där en sittande supporter blev slagen i huvudet med batong.

– Jag har inte sett bilderna men uppmanar att anmäla om någon anser sig ha blivit misshandlad, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen.

Det var ett mål som hjälpte Djurgården men också ärkerivalen AIK när Kevin Walker slog in straffen mot IFK Göteborg. Resultatet blev att ett större slagsmål utbröt i Dif-klacken.

– Jag är mitt i det och ser därför inte vad som händer så vi har ett efterarbete att göra. Vi måste titta på alla händelser från början till slut, säger Djurgårdens SLO Lena Gustafson Wiberg.

”Är extremt aggressiva”

Inte heller supporterklubben Järnkaminernas ordförande Viktor Adolfsson uppfattade exakt vad som hände i upprinnelsen till bråket.

– Jag stod på andra sidan av klacken så jag såg tyvärr inte vad som hände, det var många som stod i vägen.

Klart är att ordningsvakter och polis ingrep för att försöka stoppa slagsmålet varpå en ny konfrontation uppstod, denna gång mellan fansen och polisen. I tumultet hamnade en supporter sittandes mellan de två grupperna. Väl där blev han slagen två gånger av en polis med batong.

Sportbladet har talat med supportern, som är ett välkänt ansikte inom Djurgårdens supporterrörelse och beskriver sig själv som en informell ledare.

– Det blev något slags tumult vid 2-2-målet och jag ser att någon form av bråk utbryter. Jag går över för att försöka lugna situationen och noterar att polis och ordningsvakter klivit in. Jag brukar ha dialogen med polisen vid samlingar, marscher, matcher och så vidare och tar ett steg fram för att försöka prata med de uniformerade poliser jag känner igen. Några tar det bra men andra är extremt aggressiva. Jag försöker få dem att backa samtidigt som jag håller tillbaka supportrarna som nu istället blivit vansinniga på polisen.

”Räcker upp händerna”

– Till sist blir det så aggressivt med handgemäng att jag inte kan lugna situationen. Då hamnar jag i en gång mitt emellan och väljer att sätta mig ner och räcka upp händerna för att visa att jag inte kan göra mer. Men när jag sätter mig ner blir jag först pepparsprayad i ansiktet, när situationen redan är över, och resten syns på filmen. Jag försöker bara skydda mitt huvud.

Vad säger du till dem som tycker att du inte borde ha gått dit när du ser att tumult har uppstått?

– I så fall har de inte lyssnat på polisen och enable-projektet (ett samarbete mellan klubbar, supportrar och polis). Alla efterfrågar att supportrarna ska ta eget ansvar när det är ordningsstörningar och jag gjorde precis det. Vi som supporterledare måste försöka lugna situationerna och det är precis det alla efterfrågar. Civilkurage och eget ansvar. Men det här blev konsekvensen.

Supportern har i dag en svullen handled, ett eventuellt brutet pekfinger, en muskelskada på höger biceps, ett svullet öra, en svullen nacke och en stor bula i bakhuvudet. När Sportbladet talar med honom ska han senare på tisdagen åka till sjukhuset för att dokumentera skadorna och göra en anmälan mot polisen.

– Jag är tvungen att göra det. Det är mitt ansvar.

”Dömt att misslyckas”

Han är samtidigt tydlig med att det finns bra poliser inom Stockholmspolisen som kan hantera supportersituationer men kritiserar att de är för få och har för lågt mandat internt inom polisen för att kunna genomföra sina idéer.

– Det här var dömt att misslyckas. Alla vet vad som händer om polisen går in på en läktare, det spelar ingen roll vilket lag, vilket land eller vilken sport det är. Det kommer bli tumult. Jag försökte lugna ned det. I dag känner jag mest frustration men det är klart att jag också är förbannad på idioten som slog två batongslag i huvudet på mig när jag sitter ner utan att ha gjort något.

Polisen välkomnar supporterns anmälan som kommer leda till en utredning.

– Som jag förstår det var det någon form av internt bråk och ordningsvakter börjar agera och polis stöttar upp när det uppstår ett våldsamt upplopp. Jag har läst i dag att fem ordningsvakter lämnat in anmälningar om våld mot tjänsteman där de utsatts för sparkar eller slag på olika sätt. Om det, som det påstås, varit övervåld från vår sida är det enda jag kan göra att uppmana till att göra en polisanmälan så får den utredas av före detta riksenheten för polismål, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen.

Var det rätt av er att gå in på läktaren?

– Jag går aldrig in och värderar rätt eller fel. Det är en bedömning på plats.

Sportbladet har sökt Djurgårdens säkerhetschef Mats Jonsson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM