Fischer nära tårar: "Gjorde så jäkla ont"

avMartin Tolén

Talade om kärleken och personerna som svek henne

Foto: TT
Fotbollsspelaren Nilla Fischer prisas som Årets homo och gratuleras av hustrun Maria Michaela Fischer under QX Gaygala 2014 på Cirkus i Stockholm.

Nilla Fischer är en av världens bästa mittbackar.

I sitt sommarprat med ”Sommar i P1” berättade hon dock om mycket annat.

Om de elaka kommentarerna som peppade henne och om personerna i hennes närhet som svek henne när hon kom ut som homosexuell.

– I situationen när det hände kunde jag inte förstå det. Jag kände mig maktlös och tappade orden. Och det gjorde så jäkla ont i mig, säger hon med darr på rösten.

Foto: Anna Tärnhuvud
Fischer.

Under måndagen var Nilla Fischer sommarpratare i ”Sommar i P1” som sändes vid 13-tiden.

Där pratade hon om fotbollskarriären i stort, men också de tuffa delarna i privatlivet. Bland annat om hur svårt det var att komma ut som homosexuell.

– Starka känslor gjorde att jag inte kunde annat än att fortsätta träffas. Trots den ångest jag kände över att träffa en tjej så var det ingenting mot den attraktion, lycka och spänning jag kände när vi träffades, säger Nilla Fischer i sitt sommarprat.

Hon höll relationen med frun Maria-Michaela hemlig i flera år, kände ångest och tog en taxi med huvan uppdragen för att inte bli igenkänd och påkommen.

Hon berättade även om en situation på tågperrongen på väg till Linköping där hon stoppades av en av sina närmaste vänner. Hon ljög vännen rakt upp i ansiktet om vart hon skulle för att kunna fortsätta hålla relationen hemlig.

"Gjorde så jäkla ont i mig"

Det var en tydligt emotionell Fischer som också berättade om problemen när hon skulle erkänna förhållandet för sina nära och kära – och hur vissa svek henne.

– Till föräldrar, syskon och andra nära, jag ber er – var tacksamma. Det handlar om kärlek. Jag själv har personer i min närhet som själva inte tagit emot min berättelse på det sätt som jag hade behövt, säger Fischer. 

– I situationen när det hände kunde jag inte förstå det. Jag kände mig maktlös och tappade orden. Och det gjorde så jäkla ont i mig, fortsätter hon sitt prat på gränsen till gråt.

Nilla Fischer och frun Maria-Michaela gifte sig hösten 2013 och hon hoppas nu att hennes öppenhet ska inspirera andra unga att våga komma ut.

– Jag sa till Maria-Michaela att "jag har inte gjort något fel". Det är inte så att du börjat knarka eller begått ett brott. Jag har bara träffat en tjej.

"De elaka kommentarerna blev peppande"

I dag anses Nilla Fischer som en av världens bästa mittbackar och allt tog sin början i Verums GoIF som femåring. Det var dock inte en helt enkel väg att ta sig genom pojklagen i den lilla byn till proffslivet. Om hur uppskattningen byttes ut mot hånskratt och taskiga kommentarer från motståndarlagen. Men Nilla Fischer lät sig inte nedslås utan svarade med tacklingar och mål.

– I dag är jag förundrad över hur stark jag var redan då. Och hur de elaka kommentarerna blev peppande för mig. Jag förstår nu att killarna i laget, föreningen och mina föräldrar gjorde så mycket rätt. Det var bara fotboll – inte kön, säger hon.

Hela sommarpratet med Nilla Fischer i ”Sommar i P1” kan höras i efterhand på sverigesradio.se eller i appen Sveriges Radio Play.

ARTIKELN HANDLAR OM