Zlatans uppdrag: Tysta tvivlarna

FOTBOLL

I dag gör han comeback efter avstängningen

PARIS. Det vankas slutspurt i en av Europas jämnaste ligor och hög tid för dess obestridliga huvudperson att kliva in i handlingarna igen.

I dag är Zlatan Ibrahimovic tillbaka i Ligue 1 och hade han inte varit Zlatan hade han kanske ställt sig frågan om han verkligen har varit saknad.

Så blev Zlatan ett fysiskt 'freak'

Nantes må ligga på en anspråkslös tiondeplats i tabellen inför kvällens möte med PSG, men La Beaujoire-stadion är en arena värdig slutscenerna i årets mest raffinerade franska drama. Den gula läktararmén kommer att gunga när Zlatan Ibrahimovic gör sin comeback i Ligue 1, tre veckor sedan han sist var med i handlingarna.

– Det har varit en lång tid för honom, inget kan ersätta att spela matcher. Han är väldigt sugen på att spela, göra mål och vinna, säger Laurent Blanc inför kvällens drabbning.

Han är knappast ensam i PSG-lägret om att vara glad att få tillbaka sin avstängde världsstjärna inför titelspurten. Klubbens supportrar kommer för all framtid minnas PSG:s egen revolution i början av 2010-talet som tätt förknippat med den karismatiske svenskens ankomst till klubben.

Frågan är hur de kommer att minnas Zlatan Ibrahimovic?

14 mål på åtta matcher

Efter två säsonger där han varit så dominant en fotbollsspelare kan vara i en av Europas mest krävande ligor är förutsättningarna lite annorlunda i maj 2015.

På många sätt är den utvecklingen sund.

Den tidigare över-väldigande respekten för Ibrahimovic har bytts ut mot en lite mer mänsklig hållning, både från supportrar och lagkamrater.

– För mig är Javier Pastore Ligue 1:s bästa spelare, sa Thiago Silva för några veckor sedan och fick den givna följdfrågan om han håller argentinaren högre än Zlatan Ibrahimovic?

– Ja, för det är Javier som förser honom med passningarna, och får man dem inte är det svårt att göra mål, svarade PSG-kaptenen.

Svenskens antites

Pastore själv, som är svenskens totala antites sett till temperament och självförtroende, erkände utan omsvep inför dubbelmötet med Barcelona i Champions League att detta är hans bästa säsong ”eftersom laget spelar för mig också, och inte bara för Ibra, som det var tidigare”.

Och statistik saknas inte för tvivlarna. L’Équipe slog i går fast att laget vunnit 70 procent av alla matcher under säsongen de spelat utan Zlatan Ibrahimovic och bara 58,8 procent utan honom. PSG plockar 2,4 poäng i snitt utan sin svensk, och 2,1 när han är på planen.

Med sina två mål i ligacupsegern mot Bastia den 11 april gick Zlatan Ibrahimovic på tre matchers avstängningsvila med imponerande 14 gjorda mål på sina senaste åtta matcher. Det blev inte ens en notis i de franska tidningarna, vars dom över svensken redan fallit efter

debaclet en knapp månad tidigare.

Otajmad avstängning

Zlatan Ibrahimovics psykbryt efter matchen mot Bordeaux den 15 mars var otajmat av lite olika skäl:

Han var redan avstängd i första Champions League-mötet med Barcelona veckan därpå, efter ett stenhårt dömt, men också onödigt, rött kort i kvartsfinalen mot Chelsea veckan före.

Han spelar dessutom fotboll i ett land som älskar hans kaxiga oneliners, men som efter landslagsfiaskot i fotbolls-VM 2010 inte har något tålamod med fotbollsspelare som tappar huvudet.

– Jag tyckte inte om hur han betedde sig och det sa jag till honom. Men Zlatan blir kvar i klubben nästa år vad som än händer, sa PSG-presidenten Nasser al-Khelaïfi till Le Parisien i veckan.

Ett eller två mål räcker...

I kväll lär han få se en revanschsugen och vrålhungrig varg längst fram i sitt lagbygge mot solida Nantes.

PSG vet att Lyon fortsätter att nosa dem i hasorna, men att ligatiteln ligger i deras egna händer.

Zlatan Ibrahimovic vet att ett mål eller två i kväll räcker för att skeptikernas kör ska tystna.

Så blev Zlatan ett fysiskt 'freak'

ARTIKELN HANDLAR OM