Örgryte IS

Spelet bakom Öis rekordköp

Av: 

David Tanentsapf

FOTBOLL

Alvaro Santos får 9 miljoner i sign-on bonus: Ekonomin är säkrad

Örgryte värvar Alvaro Santos på fri transfer från franska Sochaux.

Anfallsstjärnan får en sign-on bonus på omkring nio miljoner – den största affären i Öis historia.

– Men vår ekonomi är säkrad. Vi har inte gjort av med en enda krona av Toivonen-pengarna, säger klubbens ordförande Lars Ranäng.

HIF-legendaren Alvaro Santos, 29, flyttar tillbaks till Sverige men väljer att gå till allsvenska nykomlingen Örgryte.

Santos köpte själv ut sig från kontraktet med franska Sochaux för en vecka sedan och han går gratis till Öis, som dock får betala en saftig sign-on bonus. Enligt Sportbladets uppgifter handlar det om omkring nio miljoner svenska kronor. Örgryte står själva för omkring två miljoner medan finansbolaget Weavering Capital, en av klubbens sponsorer, står för resten.

”Mindre än 9,5 milj”

– De pengarna Alvaro betalade för att köpa sig fri, de ingår ju i den sign-on bonus han får. Hur stor den är? Det kan jag inte säga, annat än att det totalt handlar om mindre än de 9,5 miljoner vi fått rätt till när Ola Toivonen flyttade till PSV.

– Men vi hade aldrig klarat det utan hjälpen vi fick från Weavering, den saken är klar. Ägaren Magnus Pettersson lovade redan i höstas att han skulle gå in med pengar om en sån här affär kom på tal och han höll sitt ord. De pengarna vi själva gått in med, de hör till den budget vi satte i november. Vi har

inte gjort av med en enda krona av Toivonen-pengarna och det ska vi inte göra heller, säger Lars Ranäng.

Vad får Weavering Capital ut av sin investering?

– De har ingen ägardel alls i Santos, men vi kommer att förhandla in en ersättningsklausul ifall han skulle säljas vidare, det ska vi göra i morgon (läs: i dag). Men det blir nog inte mycket till förhandling, vi vill bara se till att göra rätt för oss. Weavering går in främst för att de gillar att hjälpa Öis, sen tjänar de ju på exponeringen.

HIF hade inget val

I Helsingborg är känslorna upprörda bland supportrarna. Men ordförande Sten-Inge Fredin säger att man inte hade något val.

– Omständigheterna gjorde det omöjligt. Eftersom Henke valde att fortsätta, och han är vår förstaprioritet, blev prisbilden fel, det skulle brandskattat hela vår verksamhet, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Örgryte IS

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Örgryte IS