”Det här kan vi korrigera”

FOTBOLL

Lagerbäck inte orolig trots kritik efter genrepet

Foto: Tuff närkamp. Zlatan Ibrahimovic togs hårt i kvällens match.

STOCKHOLM

Lasse Lagerbäck sätter sig på planet till Bremen i morgon med tuff kritik i bagaget.

Sverige imponerade inte i VM-genrepet mot Chile.

– Jag är inte orolig, det här kan vi korrigera, säger den svenske förbundskaptenen.

Foto: Bekymrade miner. Förbundskaptenen Lars Lagerbäck (t h) fick ta emot kritik efter det svenska genrepet, men känner sig ändå inte speciellt orolig inför avresan till Tyskland.

34 735 hade bänkat sig på Råsunda för att ta farväl av Sverige och önska lycka till inför Tysklands-äventyret, och jättepubliken hade precis som alla andra många frågetecken inför det sista VM-testet:

1: Hur fungerar Anders Svensson som offensiv mittfältsspets?

2: Hur är Christian Wilhelmssons form?

3: Håller Teddy Lucic ljumske?

4: Lossnar målskyttet?

Svaren var varierade.

Efter en stark start av Chile fick Sverige successivt grepp på den första halvleken; Fredrik Ljungberg löpte stora sår på vänsterkanten och anfallsduon Zlatan och Henke visade vid ett par, tre tillfällen exakt hur mycket de betyder för att det ska bli en het VM-sommar.

Högklassiskt skruvad frispark

Efter 32 minuters spel sköt Henrik Larsson 1­0 till Sverige, efter att högklassigt ha skruvat in en frispark i burgaveln bakom Chile-målvakten Claudio Bravo och satt stopp på den 328 minuter långa, svenska måltorkan.

– Det kändes OK att se den gå in, faktiskt, sa han med sedvanlig Larssonsk återhållsamhet till TV 3 efter matchen.

Sverige upplevde ingen problemfri första halvlek, men visade ändå intentioner om ett vinnande, offensivt spel.

– Det kändes som att det var de sista 25 minuterna i första halvlek som vårt spel fungerade bäst, säger Lagerbäck.

Oroande: Anders Svensson, som fick 45 minuter på den offensiva spelplatsen, blev på nytt då och då avslöjad med tempoproblem. Lagerbäck vägrade att skicka individuell kritik, men erkände att Sverige hamnat för långt ned i positionerna.

– Chile är tekniskt väldigt skickliga, och vi fick jobba väldigt hårt i försvaret. Vi kom för lågt ned i positionerna, framför allt i andra, och därifrån är det svårt att bygga, säger Lagerbäck.

Efter paus ­ där Fredrik Ljungberg, Christian Wilhelmsson och Niclas Alexandersson som planerat lämnat planen ­fick Sverige större problem. Ett spelskickligt Chile med duktiga innermittfältarna Mauricio Zenteno och Jorge Acuña tillsammans med yttern Jorge Valdiva lyckades dra i sär det svenska försvaret och skapade flera farliga chanser.

Försvarare kom fel

Kvitteringen kom i den 52:a minuten.

Teddy Lucic och Olof Mellberg kom fel efter ett väggspel mellan Jorge Valdiva och Humberto Suazo. Suazo blev helt ren efter att Mikael Nilsson inte hunnit med i överflyttningen och Andreas Isaksson lämnades ensam.

– Vi blev alldeles för passiva och de fick spela väldigt länge med korta pass. Där måste vi gå in med krppskontakt, säger Lagerbäck.

Sverige hade svårt att skapa högkvalitativa målchanser ­ och med VM-premiären mot Trinidad & Tobago bara sex dagar reser landslaget till Tyskland med flera frågetecken kvar i släptåg.

– Jag tycker ändå att det var en väldigt bra match för oss, ett bra test. Det är inte nu vi ska vinna matcher, det är i VM, säger Lagerbäck.