Stenman om de två lägren: Jag håller mig jäkligt neutral

FOTBOLL

För första gången talar spelarna nu öppet om grupperingarna i landslaget.

– Jag håller mig jäkligt neutral, säger nykomlingen Fredrik Stenman.

Foto: Fredrik Stenman.

Sportbladet berättade i går i ett längre dokument om att grupperingarna i det svenska landslaget blivit allt tydligare senaste åren.

Det finns framför allt två grupper vars röster väger tungt och som inte drar jämnt med varandra.

På ena sidan lagkapten Olof Mellbergs ”gäng” med Zlatan Ibrahimovic, Christian ”Chippen” Wilhelmsson och tidigare Alexander Östlund.

På andra sidan Fredrik Ljungberg som beskrivs som något av en ensamvarg men umgås en hel del med Daniel Andersson, Markus Rosenberg och nu Rami Shaaban.

Den tredje superstjärnan, Henrik Larsson, beskrivs som ”totalt neutral”, av Sportbladets landslagskällor.

Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg drar inte jämnt, men deras konflikter har framför allt uppstått vid situationer i samband med matcher och träningar, eftersom båda är väldigt heta temperamentsfulla.

Respekt för Mellberg

– Självklart umgås jag med mer med andra spelare än jag umgås med Olof Mellberg. Men jag har all respekt för honom som person och spelare, även om jag umgås mer med personer jag känner bättre, säger Fredrik Ljungberg.

Olof Mellberg om sitt gäng:

– Zlatan och ”Chippen” (Christian Wilhelmsson) kommer jag bra överens med. Och Marcus Allbäck, som jag spelade med (i Aston Villa). Jag kommer bra överens med de flesta, även om man umgås mer med vissa än andra, sa Olof Mellberg nyligen.

Vid sidan av planen är den tickande bomben relationen mellan Zlatan och Fredrik Ljungberg, vilket visat sig genom gester på planen och hetsiga diskussioner under samlingar.

Att alla spelare inte är särskilt goda vänner är något en nykomling upptäcker ganska snabbt.

– Det tog väl några veckor innan man visste vilka som umgicks med vilka. Alla är vi olika individer och alla passar inte ihop med alla, så enkelt är det. Så är det väl på era arbetsplatser också, vissa går inte ihop med vissa. Därför umgås vissa mer med vissa, säger Fredrik Stenman.

Vilken sida håller du dig på?

– Jag håller mig jäkligt neutral (skratt).

Vilka umgås du med?

– De yngre som jag känner sedan tidigare; Kalle Svensson, Markus Rosenberg och John Alvbåge.

Att det blir större spänningar i en landslagstrupp en på en ”vanlig arbetsplats” kan förklaras med att det handlar om ett gäng heta viljor.

– Det är tävlingsmänniskor vi har att göra med. Spelar vi pingis i ”players lounge” och någon åker ut där så blir det också arga miner och några bollar som skjuts iväg, säger John Alvbåge.

En annan faktor som spelar in är att det handlar om personer som vanligtvis inte lever tätt så inpå varandra under så lång tid.

– Det blir ju alltid lite slitningar när man är borta länge. Man längtar hem, man längtar efter familjen. Då får man pusha varandra så gått det går, vi är här för att göra ett jobb, säger Fredrik Stenman.

Lars Lagerbäck ser inte grupperingarna som ett problem.

– Vi gör ingenting när det gäller vilka spelare som umgås med vilka, det är helt upp till spelarna själva. Vi försöker att leva så normalt som möjligt här i landslaget. De spelare som känner varandra bra umgås mer med varandra. Jag kan inte säga till dig vem du ska gå och ta en öl med, och det gör jag inte till spelarna heller. Det här är grupp människor som ska spela fotboll tillsammans, säger Lasse Lagerbäck.

Läs också:

Robert Laul, Michael Wagner, Stefan Holm