En vecka kvar och Ljungberg visar VM-form: "Kändes väldigt bra"

FOTBOLL

Fredrik Ljungberg kunde inte vänta till VM-premiären.

Han håller redan världsklass.

- Formen håller i sig, säger han och lägger upp ett leende efter uppvisningen mot Chile.

Foto: BÄST PÅ PLAN Fredrik Ljungberg hade koll på sina ben och den skadade foten höll. Facit för det: fem plus av Sportbladets plusjury. "Formen håller i sig", säger Ljungberg om insatsen på Råsunda.

Minns ni den 17 maj? Jodå, det var Norges nationaldag även i år, men framförallt var det final i Champions League. Arsenal föll med 1-2 mot Barcelona, men det hindrade inte Fredrik Ljungberg från att vara en av giganterna på Stade de France i Paris.

Veckorna som har gått sedan dess har han ägnat åt att vila sin skadade högerfot. Han har varit med landslaget, men ändå inte. När de andra spelarna har vässat formen inför VM har han gått till gymmet. Två fotbollspass var allt han hann med inför genrepet mot Chile.

Slutsatsen:

Uppehållet har inte gjort någon skada.

Skadad? Ingen fara

Ljungberg behövde bara 45 minuter på sig för att övertyga svenska folket om det.

Den lilla stora mittfältaren sprang, slet och visade både hjärta och hjärna. Sedan avslutade han den första halvleken med att från sin plats i muren stoppa Luis Jiménez frisparkskanon. Bollen tog på revbenen, men lugn, Freddie är inte skadad trots att han vred sig i smärtor.

- Jag har ett litet Adidas-märke i sidan. Annars är det bra. Det är ingen fara, säger han och skrattar.

Det räcker med ett ord för att kommentera din insats: Världsklass.

-  Tack så mycket. Det kändes väldigt bra. Formen håller i sig, även om det är klart att jag hade velat vinna matchen.

Fredrik Ljungberg var inte bra mot Chile. Han var överlägset bäst. När han lämnade Råsundas gräsmatta tog han det svenska anfallsspelet med sig.

Det var en match med två ansikten. Det ena, det fartfyllda positiva, bar Ljungbergs.

- Vi blir mer offensiva när han ligger på vänsterkanten. Det gör att vi kanske trycker fram mer än i andra halvlek, säger Henrik Larsson.

Visst, Ljungbergs betydelse för landslaget har sällan varit tydligare än i går. Nu längtar han till Tyskland, och det har svenska fotbollsfans också anledning att göra.

"Ett bra go" i laget"

Vad säger magkänslan?

- Mot Chile låg vi lite fel i tajmingen ibland, och då kunde de rulla lite boll. Kan vi finslipa det inför VM och ligga rätt ska de inte kunna hålla i bollen så länge. Då smäller det i rätt läge, så att säga, säger Ljungberg.

- Man vet aldrig riktigt hur det blir, men funkar träningsplaner och allt omkring när vi kommer ner kan det bli bra. Då blir det ett bra go" i laget och det ger självförtroende till matcherna.

Mot Chile gjorde Sverige mål, för första gången sedan den 18 januari. Vad betyder det?

- Eftersom jag inte har spelat har jag inte tänkt på det. De har varit i Mellanöstern och spelat några matcher. Personligen tycker jag inte att det är givande att man räknar med sådana matcher. Men det var kul att vi gjorde mål. Det var på tiden.

Och det var rätt gubbe som fick göra det?

- Ja, det var kul att han (Henke) fick göra mål. Vi är glada åt det, säger Fredrik Ljungberg.

Läs också:

Stefan Holm