Jag är rädd att Zlatan fått ett besvärligt rykte som bad boy

FOTBOLL

Stefan Alfelt: Jag såg ingen utvisning någonstans

Oskyldig i den mäktige tränaren Capellos ögon. Men skyldig till att nu vara Zlatan även i den stora italienska ligan. Liraren som aldrig lämnar någon oberörd.

Briljant, hetlevrad, charmig, provocerande, hyllad och bespottad.

I går blev han kanske utvisad just bara för att Zlatan är Zlatan.

Jag tror att Zlatan Ibrahimovic verkligen ville visa vad han kan prestera på en fotbollsplan när han steg in på Olympiastadion. Han ville bjuda på en uppvisning som kunde sudda ut alla negativa ord som skrivits tillsammans med hans namn de senaste dagarna.

Han fick aldrig chansen, eller så gav han sig själv aldrig chansen.

Utvisad efter 18 minuter.

Varför är jag inte riktigt säker på efter att bara ha sett matchen i tv.

Tottis kroppsspråk

Att han sköt bollen på av Nedved omkulltacklade Francesco Totti såg jag. Bollen träffade inte hårt och det såg inte ut som att Zlatan försökte pricka Romastjärnan för att på något vis vålla skada.

Domare Paolo Dondarini från Bologna hade ingen anledning att visa kort för den bollträffen även om Tottis kroppsspråk hävdade att kraftig smärta uppstått.

Sen kom Olivier Dacourt farande mot Ibrahimovics rygg och precis när det såg ut att kunna ske något som förklarade de röda korten klippte bildproducenten och bytte kamera.

Nästa scen visade hur Ibrahimovic höll om Dacourts nacke samt att fransmannen satte handen i pannan på Ibra och sen sköt ifrån. Mitt mellan dem var domaren som försökte sära kämparna ifrån varandra. När domaren lyckats höjde Ibrahimovic ett varnande finger mot Dacourt.

Sen var det inte mer.

Jag såg ingen utvisning någonstans.

Kanske hörde den synnerligen välplacerade domaren olämpliga ord som flög fram och tillbaka mellan de två antagonisterna. Kanske hände något som tv missade när kameror skiftades.

Det vi såg i tv visade inte något som borde föranleda exempelvis kommentatorn Thomas Nordahls ord om idiotiskt beteende och självklara böter.

Tänka efter före

Vad jag såg var ett småbråk mer lågmält än den hetta som Liliam Thuram visade mot slutet av matchen då han ville göra upp med Simone Perrotta efter en straffområdesduell.

Om Ibrahimovic-Dacourt-duellen inte var mer än det som visades i tv är jag rädd för att Zlatan fått ett för sin fortsättning i italienska ligan besvärligt rykte som bad boy.

Att han borde kunna hålla sig kall och gå ifrån ett onödigt bråk vore självklart det bästa. Man tycker att man nästan kan kräva det av ett proffs, speciellt av ett proffs på hans höga nivå. Men en del har svårare än andra för att tänka efter först.

Att som Ronaldinho bli utvisad för en tackling är sånt som händer.

Direkt dumt

Att bli utvisad för tjafs eller slag efter att kampsituationen är överspelad är omoget beteende.

Men även om Ibrahimovic ständigt verkar hamna i stökiga situationer var det bara tredje gången som han visats rött kort.

Hans förra utvisning, när han kopplade en bensax på Bayern Münchens Michael Ballack var direkt dum. Situationen var över och fällningen hade inget annat syfte än en sorts ljuv hämnd för något Zlatan uppfattat som en oförrätt. Den utvisningen förstår jag att Fabio Capello blev riktigt irriterad över.

Juventus har investerat en väldig massa pengar i Zlatan Ibrahimovic och enda sättet han kan betala tillbaka på är att prestera bra fotboll på planen. Skapar han besvär oftare än mål och målgivande passningar blir han snabbt mer värd för klubben som försäljningsobjekt.

Läs mer:

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A