Bilden av två modiga män

FOTBOLL

Ledin: Bra om bilden används i homodebatten

Foto: JIMMY WIXTRÖM
guldkyssen Per Ledin och Emil Kåberg – Färjestads guldhjältar ville med denna bild slå tillbaka mot publikens nidramsor. Nu har effekten blivit mycket större än så.

Guldbilden på Färjestads tuffingar Per Ledin och Emil Kåberg – pussandes med SM-bucklan i famnen – har väckt stor uppmärksamhet.

– Vi ställde upp för att det var en kul idé. Att bilden nu används i homodebatten är bara bra, säger Per Ledin till Sportbladet.

”Kåbergs flickvän heter Per Ledin, heter Per Ledin?”.

Frölundas klack skanderade ramsan under hela SM-slutspelet, men istället för att ilskna till tog Per Ledin och Emil Kåberg och vände på hela grejen.

Efter att ha säkrat mästerskapet hemma i Löfbergs Lila Arena ställde de upp på Sportbladets klassiska guldbild – pussande och tätt omslingrade – och den har nu startat en debatt om homosexualitet och idrott.

– När bilden togs hade vi inte en tanke på att den skulle användas i ett mer seriöst sammanhang. Nej, vi drev bara med alla som sjöng ramsan om oss, säger Per Ledin.

En kultur

– Men kan vi hjälpa någon med den är det naturligtvis bara en bonusgrej vi inte räknat med. Jag har ingenting emot homosexuella och jag vill inte tro att någon annan har det heller.

Per Ledin anser att det handlar om en kultur inom ishockeyn som är väldigt förlegad.

– Vi framställs som macho, men någonstans är det bara en bild som målas upp av oss. Vi hockeyspelare är inte annorlunda än vilken annan Svensson som helst, säger guldhjälten.

– Men visst, jargongen i omklädningsrummet är väldigt speciell. Den har gått i generation efter generation. Men att vi skulle vara homofober stämmer inte.

På egna ben

Per Ledin säger att han märkt en skillnad bara de senaste åren.

– Det kommer en ny generation hockeyspelare som är säkrare på sig själva, jag menar: de yngre killarna i laget har inte längre de äldre som förebilder i allt, utan de vågar stå mer på egna ben, säger Ledin.

– Kolla hur det ser ut i dag. Det finns hockeykillar som går på solarium, de finns de som fixar håret i tid och otid, kläderna har plötsligt blivit jätteviktiga? Ja, det finns till och med grabbar som sminkar sig.

Per Ledin och Emil Kåberg har efter SM-guldet båda två fått mycket uppmärksamhet från folk utanför omklädningsrummet.

Nu har de dessutom startat en debatt i Sverige om homosexualitet och idrott.

– Det är bra om vi kan hjälpa till. Inte mig emot.

Idrottare som råkat illa ut för sin läggning

Patrik Thornéus