TROTJÄNAREN

FOTBOLL

Jörgen för Wålemark-traditionen vidare: Ljungskile är mitt hem

Foto: BILDBYRÅN
Jörgen Wålemark gör sin 14:e säsong i Ljungskile.

Åshöjden-klubben Ljungskile lever vidare. Man är återigen ett etablerat superettanlag – och givetvis med en Wålemark som tongivande spelare.

–?Ljungskile är mitt hem, säger skyttekungen Jörgen Wålemark.

Det bor 3?000 invånare i lilla Ljungskile. Det ska inte gå att ha ett lag i elitfotbollen. Ändå var klubben uppe i allsvenskan 1997, och ligger nu stabilt i mitten av superettan.

–?Det finns i väggarna. En speciell Ljungskile-anda. Ett ruskigt jobb och engagemang från många olika personer runt föreningen. Nya spelare känner sig välkomna, och många som inte varit ordinarie i andra lag kommer hit och slår igenom, förklarar Jörgen Wålemark.

”Bosse betydelsefull”

Han om någon borde veta. Dels är han inne på sin 14:e

säsong i klubben, och han har därmed sett många spelare komma och gå.

Men också för att ”Ljungskile-andan” också skulle kunna heta ”Wålemark-andan”. Familjen Wålemark är Ljungskile SK.

Pappa Bror Wålemark var i många år lagledare. 1999 tog han ett steg tillbaka, men är nu i stället en slags allt-i-allo i föreningen.

Äldste brorsan Bosse Wålemark var med hela vägen upp från division 5 till allsvenskan.

–?Bosse har haft en väldigt stor betydelse för klubben. Han var ju både tränare och spelare under tiden vi klättrade från division fem till allsvenskan, säger Jörgen.

Jörgen, yngste brorsan, har varit firad skyttekung i många år. Och leder nu igen den interna skytteligan med sina nio mål. När han gjorde 1–0 mot Degerfors i lördags var det hans 186:e mål genom tiderna i Ljungskile-tröjan.

–?Wålemark är synonymt med Ljungskile. I dag är jag den ende i laget som är från byn, och på något sätt är det viktigt att föra den känslan vidare, säger Jörgen.

Efter den ettåriga sejouren i allsvenskan ramlade LSK vidare ner i division 2, men är nu tillbaka i superettan sedan i fjol.

Tittar uppåt

–?Har man en gång kommit dit är det lättare att stanna kvar. Spelarna vet vad som krävs. I fjol gick det ruskigt bra för oss som nykomlingar och vi var nära att få kvala upp till allsvenskan igen. I år fick vi en fantastisk start, men...

... sen har det gått trögare.

–?Oerhört viktigt att vi vann senast mot Umeå , innan dess hade vi sju matcher utan vinst. Då var man inte så kaxig...

Nu ligger ni i stället i ingenmansland mitt i tabellen?

–?Ja, men det går snabbt. Vi har ett par livsviktiga matcher nu, vinner vi så kan vi börja titta uppåt på riktigt igen.

Här är hela klanen Wålemark i Ljungskile – och nästa generation

Henrik Lundgren

ARTIKELN HANDLAR OM

Superettan