Så laddar Blågult inför ödesmatchen

FOTBOLL

90 minuter kvar till avspark – då anländer spelarbussen Olympiastadion

Foto: NEDRÄKNING... I kväll, 21.00, går Sverige upp i en VM-rysare mot Paraguay. Här en bild från gårdagens träning – och i texten här nere ser du hur blågult laddar timme för timme innan kick off.

BERLIN

Klockan 21 i kväll smäller det.

Sverige mot Paraguay – en match med VM-avancemang i potten.

Sportbladet har kartlaget hur landslaget laddar inför ödesmötet.

Väckning, frukost, promenad, lunch, sömn, väckning, avresa. Landslaget har laddat som inför alla andra matcher när bussen sakta rullar in på Olympiastadion.

Då är klockan är 19.30 – och så här laddar laget:

90 minuter: Spelarbussen anländer till Olympiastadion. När Jan-Erik Hammarbäck, landslagspolisen, har kontrollerat säkerheten får spelare och ledare stiga av. De går direkt in till omklädningsrummet där matchtröjorna hänger i nummerordning.

Många lägger bara ifrån sig sin personliga utrustning innan de går ut på planen för att känna på underlaget. Sedan återvänder de för att förbereda sig inför matchen.

Landslagsläkarna, Anders Valentin och Magnus Forssblad, får vid ankomsten en blankett av Fifas medicinskt ansvarige. Före avspark måste de ha fyllt i uppgifter om spelare som fått medicin under de senaste 72 timmarna.

75 minuter: Mats Engqvist, landslagssekreteraren, lämnar laguppställningen till Fifas general-koordinator. Samma sak gäller hans kollega i Paraguay. De får en kopia av motståndarlagets startelva och springer tillbaka till omklädningsrummet för att informera respektive förbundskapten om eventuella överraskningar.

60 minuter: En Fifa-delegat kliver in i omklädningsrummet för att genomföra en id-kontroll. Det sker genom att spelare och ledare får visa upp sina ackrediteringsbrickor. Laguppställningarna blir samtidigt offentliga handlingar och kopieras i tusental. Volontärer delar ut dem till väntande tv- och tidningsfolk, som sprider uppgifterna vidare över världen.

55 minuter: Fjärdedomaren besöker omklädningsrummet för att kontrollera dobbar och poängtera att det inte är tillåtet att spela med smycken.

50 minuter: Målvakterna får börja värma upp på matcharenan.

45 minuter: Utespelarna springer ut på planen för att värma upp. De har 25 minuter på sig.

20 minuter: Spelarna har lämnat planen och fyller på depåerna i omklädningsrummet. Det dröjer längre och längre tid mellan kommentarerna.

Alla tänker på sitt och är totalt fokuserade.

10 minuter: Spelare och ledare samlas i en ring i omklädningsrummet för att stärka samhörigheten inför matchen.

9 minuter: Spelarna står i spelartunneln tillsammans med domare, flaggbärare och knattarna som ska leda dem ut på planen. Spelarna får snabbt veta programmet fram till avspark. Fjärdedomaren gör en sista besiktning av dobbarna, om någon skulle ha bytt skor.

5 minuter: Det är dags att gå ut på planen. 75 000 åskådare höjer rösterna när Olof Mellberg leder sitt manskap ut ur tunneln. De får anledning att sjunga igen när nationalsångerna spelas. Direkt efteråt hälsar spelarna på varandra, som en del i Fifas fair play-arbete. Precis innan slantsinglingen tas lagfoton. Om Sepp Blatter, Fifa-presidenten, är på plats och ska hälsa på spelarna går lagen in på arenan två minuter tidigare.

0 minuter: Avspark.

Läs också:

Stefan Holm,Anders Burström