"Som att sitta i Colosseum"

FOTBOLL

Sverige spelar i superarena

1 av 2

Ett lysande rymdskepp har intagit München - och här ska Sverige skapa VM-historia.

Besegra Tyskland och försätta hemmanationen i chocktillstånd.

I kväll tar de svenska fotbollsstjärnorna World Cup Arena (Allianz Arena efter VM) i besittning - en riktig monsterstadion med bekvämligheter utöver det vanliga.

Den gröna mattan byts ut två gånger om året, den värms upp underifrån och ett automatiskt sprinklersystem sköter bevattningen. De tre specialisterna kan sedan reglera både värme och vatten hemifrån.

- Om det skulle frysa till eller börja regna så meddelas jourhavande. Via internet förändrar han bevattningen, värmen eller lufttrycket, säger guiden Jelena Peric-Ducke.

Täckt av kuddar

Det tog tre år att bygga arenan som invigdes 2005. Den har ett tak som går in över läktaren, men det är till 95 procent genomskinligt för att inte skada gräset. Man kan även dra ner persienner för att skydda det gröna guldet - det gör man också för att ge åskådarna den perfekta upplevelsen.

- Det är som att sitta i Colosseum, en fantastisk föreställning även för de som sitter högst upp, säger guiden.

Utsidan av stadion är klädd med 2874 luftfyllda kuddar. Det pumpas ständigt in varmluft i dem, vilket gör att en kudde klarar av ett mindre hål utan att den går sönder. På insidan av varje kudde sitter sedan tre ljusrör, ett rött för Bayern, ett blått för 1860 och ett vitt som används under VM.

Arenan tar 66 000 personer och har tre etage, varje våning rymmer lite mer än 20 000 personer.

Loger för miljoner

Totalt finns 106 loger och alla är uthyrda på fem år, för mellan 90000 och 240000 euro per år. Intill ligger vip-utrymmet med plats för 2000 gäster och en del av området är avspärrat med glasväggar. Där samlas de viktigaste av VIP-gästerna.

Detta är arenan där man tänkt på allt - utom på att Sverige kan förstöra det tyska VM-äventyret i dag.

Läs också:

Anna Andersson ([email protected])